‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Afmelden

Nieuwsbrief Erasmus+
Onderwijs & Training en Jeugd
  juni 2019

Beste relatie,

De slogan van het programma Erasmus+ luidt niet voor niets 'Changing lives, opening minds'. Wat in 1987 begon als een bescheiden initiatief, met ruim 3.000 deelnemers uit elf lidstaten, is uitgegroeid tot een van de meest succesvolle subsidieprogramma's van de Europese Unie. Met trots melden we dat in 2019 de mijlpaal van 10 miljoen deelnemers Erasmus+ is bereikt.

Erasmus+ biedt volop mogelijkheden om een buitenlandervaring op te doen en mee te werken aan innovatie en modernisering van het Europese onderwijs en jeugdactiviteiten. Lees meer over de mogelijkheden binnen jouw sector op onze website.

De Nationale Agentschappen Erasmus+ Onderwijs & Training en Jeugd wensen je een mooie zomer!
Mijlpaal 10 miljoen deelnemers Erasmus+ bereikt
 
Nieuws voor alle sectoren
Het Europees subsidieprogramma Erasmus+ heeft in 2019 de mijlpaal van 10 miljoen deelnemers bereikt. In Nederland maakten tot nu toe zo’n 320.000 deelnemers al gebruik van Erasmus+.  Jaarlijks gaan ruim 30.000 Nederlandse leerlingen, studenten en docenten uit de sectoren primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs en volwasseneneducatie naar een ander EU-land voor uitwisselingen en projecten.
Lees meer
 
Opbrengst internationale mobiliteit voor onderwijsprofessionals
Nieuws voor alle sectoren
Wat weten we van de opbrengsten van internationale mobiliteit voor de professionele ontwikkeling van onderwijsmedewerkers? Deze vraag stond centraal bij het literatuuronderzoek dat het Kohnstamm Instituut afgelopen maanden uitvoerde in opdracht van het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training. 
Lees meer
 
Deelnemers gezocht voor Europese contactseminars
Nieuws voor alle sectoren
In het najaar van 2019 organiseren Nationale Agentschappen Erasmus+ in heel Europa thematische bijeenkomsten en contactseminars. Voor een aantal internationale conferenties zoekt Erasmus+ nog Nederlandse deelnemers.
Lees meer
 
Stuur deze nieuwsbrief door naar een collega
Nieuws voor alle sectoren
Zijn er binnen jouw organisatie of onderwijsinstelling nog meer collega’s voor wie de nieuwsbrief van de Nationale Agentschappen Erasmus+ Onderwijs & Training en Jeugd interessant zou kunnen zijn? Stuur deze e-mail door en vraag of zij zich ook aanmelden!
Aanmelden
 
 
Check de deadlines
 
   
Expositieruimte Kunst-Torentje in Almelo krijgt 'nieuw jasje' voor lancering app Elastic
primair en voortgezet onderwijs
Op 6 juni 2019 sloot scholengemeenschap Het Erasmus uit Almelo samen met drie partnerscholen uit Neuenhaus, Zelów en Valasske Klobouky in het stadhuis van Almelo het tweejarige schoolpartnerschap Project Elastic af. Ter ere van de lancering van de app Elastic werd expositieruimte het Kunst-Torentje in Almelo van 3 t/m 15 juni 'ingepakt' in textiel.
Lees meer
 
Mobiliteit voor docenten Carolus Clusius College: ‘De CLIL-didactiek die de docenten leerden, is direct toepasbaar’
primair en voortgezet onderwijs
Internationalisering staat bij het Carolus Clusius College voorop. Vanwege de ontwikkeling van nieuwe onderwijsarrangementen voor twee leerroutes heeft het docententeam diverse scholingsbehoeften, en met een subsidie van Erasmus+ gingen twee docententeams naar  Engeland om zich onder meer te verdiepen in de CLIL-didactiek (Content Language Integrated Learning).
Lees meer
 
  Tweedaags seminar Stories that Move in september
 
primair en voortgezet onderwijs
Op 27-28 september 2019 organiseren de Anne Frank Stichting en International School of Amsterdam een tweedaags seminar over Stories that Move, de online toolbox tegen discriminatie (winnaar Comenius EduMedia Medaille 2018 voor excellente lesmaterialen).
Lees meer >
 
Examinering in het buitenland: handreiking gepubliceerd
middelbaar beroepsonderwijs
Het Nationaal Coördinatiepunt ECVET en het Kennispunt MBO Onderwijs & Examinering ontwikkelden de handreiking 'Examinering in het buitenland'. Deze handreiking maakt helder welke ruimte er voor mbo-opleidingen is om examinering in het buitenland te organiseren.
Lees meer
 
Het NA Erasmus+ zoekt vloggers en bloggers!
middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
Jaarlijks gaan duizenden studenten uit Nederland via Erasmus+ naar het buitenland voor een studie of stage. Het NA Erasmus+ is enorm benieuwd naar hun ervaringen en organiseert daarom de Studenten Mobility Award vlog/blog-wedstrijd, voor alle deelnemers uit het mbo en ho in 2019!
Lees meer
 
  Ga op 19 juni in gesprek met onze adviseurs tijdens de Landelijke conferentie vso-pro-(v)mbo!
 
primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs
Hoe maak je het onderwijs inclusief voor alle leerlingen? Hoe voorkom je voortijdig schoolverlaten? Het NA Erasmus+ Onderwijs & Training is aanwezig op de Landelijke conferentie vso–pro–(v)mbo: Kansrijk van School naar Werk op 19 juni. Erasmus+ biedt veel mogelijkheden om het onderwijs voor leerlingen vso-pro-(v)mbo aantrekkelijk te maken, én docenten en begeleiders te inspireren! 
Lees meer >
 
De effecten van Erasmus+ voor studenten en professionals uit het hoger onderwijs
hoger onderwijs
Twee nieuwe, onafhankelijke Europese studies die de Europese Commissie op 20 mei heeft gepubliceerd, tonen aan dat Erasmus+ ho-studenten helpt om sneller de loopbaan van hun voorkeur te vinden en sneller werk te vinden. Samenwerkingsprojecten in het kader van Erasmus+ zorgen er bovendien voor dat het merendeel van de deelnemende universiteiten beter is voorbereid op digitale innovatie.
Lees meer
 
Kom op 3 oktober naar de seminar en matchmakingsessie in Moskou!
hoger onderwijs
Het NA Erasmus+ Onderwijs & Training organiseert op 3 oktober 2019 een seminar en matchmakingsessie in Moskou, in het kader van het tienjarig bestaan van Nuffic Neso Rusland. Deze activiteiten maken deel uit van een bredere bijeenkomst met betrekking tot de bilaterale samenwerking tussen Rusland en Nederland op het gebied van kennis, onderwijs en onderzoek.
Lees meer
 
  Studeren in het buitenland met een beperking - de bloggers van We Are Ctalents geven tips!
 
hoger onderwijs
Naar het buitenland gaan brengt ook uitdagingen met zich mee, zeker als je slechtziend of slechthorend bent. Wil je jouw studenten meer laten weten over studeren of stage lopen in het buitenland met een visuele en/of auditieve beperking? Lees dan de blogs van community We Are Ctalents (en deel deze blogs bijvoorbeeld via social media met je studenten)!
Lees meer >
 
Nu ook Vrijwilligersmodel NT1 door ITTA UvA
volwasseneneducatie
In opdracht van het Steunpunt Basisvaardigheden heeft ITTA UvA nu ook de verschillende rollen van vrijwilligers bij NT1-trajecten onderzocht en beschreven, voortbordurend op het project Erasmus+ VIME (Volunteers in Migrant language Education). 
Lees meer
 
Subsidiemogelijkheden voor culturele instellingen 
volwasseneneducatie
Op dinsdag 11 juni organiseerden de drie Europese subsidieprogramma’s Creative Europe Culture, Europe for Citizens en Erasmus+ een informatiebijeenkomst, speciaal voor culturele instellingen. Heb je de bijeenkomst gemist? Op de website van Erasmus+ kun je de volledige presentatie voor culturele instellingen downloaden. 
Lees meer
 
  Terugblik op TCA 'Make an Impact' in Ierland, door Jumbo Klercq
 
volwasseneneducatie
Hoe maak je impact? Eind april nam trainer Jumbo Klercq deel aan de Europese Transnational Cooperation Activity (TCA) ‘Make an Impact’ in Ierland. 
Lees meer >
 
De European Charter on Local Youth Work is online!
jeugd
Tijdens het Europe Goes Local-event op 4 juni is de European Charter on Local Youth Work gelanceerd. De Charter is ontwikkeld in samenwerking met alle belangrijke partijen op het gebied van jongerenwerk op nationaal en Europees niveau en is een hulpmiddel om het jongerenwerk verder te ontwikkelen. Lees hier meer over de European Charter.
Lees meer
 
Storytelling & Storyweaving: verhalen sprokkelen in Antwerpen
jeugd
Na het succes van vorig jaar herhaald: de training Storytelling & Storyweaving. Op 10 mei vond het eerste trainingsweekend plaats. Nederlandse en Vlaamse jongeren met buitenlandervaring leerden er hoe ze elkaars verhalen kunnen sprokkelen en gaven die verhalen op een bijzondere manier terug aan de groep. Lees hier hoe dat verliep! ​
Lees meer
 
Organisaties gezocht voor onderzoek!
jeugd
Het aanbieden van werkervaringsplekken of banen aan jongeren uit Europa is een van de nieuwe mogelijkheden binnen het European Solidarity Corps. Erasmus+ Jeugd is erg benieuwd naar jouw mening over deze subsidiemogelijkheid! Wil jij meedoen aan ons onderzoek? Kijk hier hoe je je aanmeldt.
Lees meer
 
  European Youth Week 2019: een terugblik
 
jeugd
Van 29 april tot 5 mei vond de European Youth Week plaats. In Nederland organiseerden wij een avond voor jongeren rondom buitenlandmogelijkheden, Europa en de Europese verkiezingen. In Brussel vond een fototentoonstelling plaats waar namens Nederland een project van The Youth Company te zien was. Klik op de link voor een terugblik op de European Youth Week.
Lees meer >
 
 
Bekijk het complete nieuws
 
   
 
Agenda
03
sep
Spreekuur Erasmus+ Jeugd
jeugd
Wil je algemene feedback op je project of zijn er bepaalde projectonderdelen die je wilt bespreken? Tijdens dit spreekuur kun je al je vragen stellen over een subsidieaanvraag bij Erasmus+ Jeugd. Lees meer >
   
09
sep
Erasmus+ boosting employability and promoting cooperation with the world of work
primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs, volwasseneneducatie
Deze internationale bijeenkomst voor alle onderwijssectoren vindt plaats in Jūrmala, Latvia op 9 en 10 september 2019. Meld je aan voor 7 augustus! Lees meer >
   
23
sep
Queer it up!
jeugd
Tijdens deze vijfdaagse training leren jongerenwerkers basiscompetenties waarmee inclusie kan worden bevorderd, en vooroordelen en discriminatie kunnen worden tegengegaan. Aanmelden kan tot 21 juli. Lees meer >
   
27
sep
Stories That Move: Toolbox Against Discrimination 2019
primair en voortgezet onderwijs
Op 27-28 september 2019 organiseren de Anne Frank Stichting en International School of Amsterdam een tweedaags seminar over Stories that Move, Toolbox against discriminationLees meer >
   
03
okt
Seminar en matchmakingsessie in Moskou
hoger onderwijs
In het kader van het tienjarig bestaan van Nuffic Neso Rusland worden van 2 tot 4 oktober 2019 diverse activiteiten georganiseerd. Het NA Erasmus+ organiseert op 3 oktober een seminar en matchmakingsessie in Moskou. Lees meer >
   
10
okt
Nuffic Congres 2019
primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
Welke stappen moeten we nú zetten voor toegankelijke en duurzame internationalisering? We beantwoorden die vraag tijdens het Nuffic Congres aan de hand van de thema’s kwaliteit, duurzaamheid en inclusieLees meer >
   
14
okt
Belgium: Behind the Scene
jeugd
Dit vijfdaagse studiebezoek in België heeft als doel inzicht te krijgen in de preventieve rol van het jongerenwerk op het gebied van radicalisering. Aanmelden kan tot 21 juni. Lees meer >
   
14
okt
Appetiser: Introductietraining internationaal werken met jongeren
jeugd
Ben jij een jongerenwerker of actieve vrijwilliger en heb je plannen om een internationaal project op te zetten, maar nog geen ervaring in internationaal werken met jongeren? Dan is deze introductietraining wat voor jou. Meld je aan voor 12 augustus. Lees meer >
   
06
nov
TCA Europees seminar 'Professionalisering van staf'
middelbaar beroepsonderwijs
Van 6-8 november 2019 organiseert het NA Erasmus+ Onderwijs & Training een Transnational Cooperation Activity (TCA) voor het mbo-veld. Het thema 'Professionalisering van staf' door middel van Erasmus+ staat daarbij centraal. Lees meer >
   
 
Bekijk de complete agenda
 
   
Nuffic
primair en
voortgezet onderwijs
hoger onderwijs
Kortenaerkade 11
Postbus 29777
2502 LT Den Haag

po-vo-ho@erasmusplus.nl
070 4260 260
 
CINOP
middelbaar
beroepsonderwijs
volwasseneneducatie
Stationsplein 14
Postbus 1585
5200 BP Den Bosch

mbo-ve@erasmusplus.nl
073 6800 762
 
Nederlands Jeugdinstituut
buitenschoolse projecten
jeugd en
jongerenwerk
Catharijnesingel 47
Postbus 19221
3501 DE Utrecht

erasmusplus@nji.nl
030 2306 344