‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Afmelden

Nieuwsbrief Erasmus+
Onderwijs, Training en Jeugd
  mei 2019
 

Beste relatie,
 
De Europese parlementsverkiezingen staan voor de deur: in deze nieuwsbrief lees je onder meer over de bewustwordingscampagne Choose Your Future van het Europees Parlement, naast de diverse projecten en activiteiten van Erasmus+. Zo is de Studenten Mobility Vlog/Blog-wedstrijd voor studenten uit het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs onlangs van start gegaan. Veel leesplezier!
Choose Your Future: bewustwordingscampagne Europese verkiezingen 23-26 mei 2019
 
Nieuws voor alle sectoren
Het Europees Parlement heeft de korte film Choose Your Future gelanceerd als onderdeel van een bewustwordingscampagne in de aanloop naar de verkiezingen voor het Europees Parlement tussen 23 en 26 mei. In deze video van drie minuten van de Franse regisseur Frédéric Planchon worden de eerste bijzondere momenten gedeeld van pasgeboren Europeanen en hun ouders. 
Lees meer
 
Doe jij op 10, 11 en 12 oktober ook mee met de #Erasmusdays 2019?
Nieuws voor alle sectoren
Plan je activiteit op 10, 11 en 12 oktober en breng deze voor het voetlicht tijdens de #Erasmusdays 2019. Honderden organisaties in heel Europa doen mee! 
Lees meer
 
 
Bekijk alle deadlines voor subsidieaanvragen
 
   
ISSA-conferentie 2019 en internationaal seminar over vluchtelingenkinderen
primair en voortgezet onderwijs
Op 18 en 19 juni 2019 zal de internationale ISSA-conferentie 'Nurturing Environments for the Wellbeing of Young Children and Their Families' plaatsvinden in Leiden, sinds enkele jaren de thuisbasis van ISSA. Het wordt een dag boordevol presentaties, panels en workshops.
Lees meer
 
  Dé formule voor internationalisering in het speciaal basisonderwijs volgens SBO Merlijn 
 
primair en voortgezet onderwijs
Al tien jaar is SBO Merlijn betrokken bij internationale activiteiten: na twee Comenius-projecten zit de school nu in het tweede project van Erasmus+. Judith Pijpers was groepsleerkracht in de bovenbouw en is nu werkzaam als ambulant begeleider en coördinator van Erasmus+: “We werken met een doelgroep in een achterstandsbuurt, in sociaal en economisch zwakke gezinnen. Hun wereld is vaak niet groot. Ouders hebben de financiële middelen niet voor verre reizen.”
Lees meer >
 
Dien je aanvraag voor de VET Mobility Charter tijdig in!
middelbaar beroepsonderwijs
De deadline voor het aanvragen van de VET Mobility Charter verstrijkt op 16 mei a.s. om 12.00 uur CET. Eenmaal in het bezit van de VET Mobility Charter kun je makkelijker toegang krijgen tot een subsidie voor een mobiliteitsproject in het mbo. Dit kwaliteitskeurmerk biedt instellingen bovendien een prachtige kans om zich te profileren naar studenten, medewerkers en partners in de regio en het buitenland.
Lees meer
 
Vier plaatsen voor Europees contactseminar 'Project Incubator - The future of VET' (FI)
middelbaar beroepsonderwijs
Er zijn vier plaatsen voor Nederlandse deelnemers uit het mbo beschikbaar voor het Europees contactseminar 'Project Incubator - The future of VET' in november 2019. Zeventig onderwijsprofessionals uit diverse Europese landen zullen zich gaan buigen over onder meer de thema's digitalisering, onderwijsomgevingen en de nieuwe rol van docenten. 
Lees meer
 
Studenten Mobility Vlog/Blog-wedstrijd Erasmus+ 
middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
In Nederland gaan jaarlijks duizenden studenten via Erasmus+ naar het buitenland om werkervaring op te doen of te studeren. Het Nationaal Agentschap Erasmus+ is zeer benieuwd naar hun ervaringen en organiseert daarom een vlog/blog-wedstrijd voor alle deelnemers uit het mbo en ho in 2019.
Lees meer
 
  Updates Erasmus+ Online Linguistic Support (OLS)
 
middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
Studenten die met subsidie van Erasmus+ naar het buitenland gaan, kunnen gebruikmaken van de Erasmus+ Online Linguistic Support (OLS): zo helpt Erasmus+ studenten ook met het vergroten van hun talenkennis. De Erasmus+ OLS Assessment is inmiddels ook beschikbaar als app voor de smartphone, naast andere updates.
Lees meer >
 
Toekenning van het nieuwe project FaBoTo+ voor de periode mei 2019-2021
hoger onderwijs
Binnen het project FaBoTo+ (Facilitating the use of Bologna Tools) bieden de leden van het Nederlandse team van Bologna-experts ondersteuning aan Nederlandse ho-instellingen over de Erasmus Charter Higher Education (ECHE) en implementatie van de Bologna Tools.
Lees meer
 
Aankondiging contactseminar Tunesië voor het hoger onderwijs  
hoger onderwijs
Van 25 tot en met 27 september 2019 organiseert het Nationaal Agentschap Erasmus+ een contactseminar in Tunesië om de samenwerking tussen Nederlandse en Tunesische hogeronderwijsinstellingen te stimuleren. In week 20 van 2019 zal de officiële uitnodiging verstuurd worden naar de coördinatoren Erasmus+ van alle Nederlandse hogeronderwijsinstellingen.
Lees meer
 
Multiplier Events Strategische partnerschappen (KA203)
hoger onderwijs
Strategische partnerschappen die in 2016 zijn gestart gaan hun laatste maanden in. Van diverse projecten worden binnenkort de projectresultaten gedeeld tijdens een slotevenement of eindconferentie.
Lees meer
 
Intergenerationeel leren: Together Old and Young
volwasseneneducatie
In het project Erasmus+ Together Old and Young: Practitioners Learning and Upscaling Skills (TOY-PLUS) werkte ICDI samen met Europese partners aan het versterken van intergenerationeel leren tussen jonge kinderen en ouderen. De focus ligt daarbij op inclusie en de interculturele dialoog.
Bekijk de video
 
Informatiebijeenkomst Europese subsidieprogramma’s op 11 juni 2019
volwasseneneducatie
Op 11 juni 2019 staan de drie Europese subsidieprogramma’s Erasmus+, Creative Europe Culture en Europe for Citizens voor je klaar om de mogelijkheden met betrekking tot jouw (toekomstige) uitwisselingsproject te bespreken. Ervaringsdeskundigen zullen bovendien inspirerende verhalen delen over hun eigen buitenlandervaring.
Lees meer
 
  Model voor rollen en competenties vrijwilligers NT1 
 
volwasseneneducatie
Handreikingen voor kwaliteitsverbetering bij de inzet van vrijwilligers in onderwijstrajecten NT1. In het project Erasmus+ VIME zijn de verschillende rollen van vrijwilligers onderzocht bij het proces van integratie en participatie van migranten. Daarbij is ook gekeken hoe competenties van de vrijwilligers met tools en training kunnen worden verbeterd. Bekijk de producten die het project VIME heeft opgeleverd!
Lees meer >
 
De krachtige stem van Europese jongeren 
jeugd
Met de Europese Verkiezingen in aantocht vond begin maart het Y Vote-congres plaats in Utrecht, een KA3-project met als doel om zo veel mogelijk jongeren hierover te informeren. Lees nu het interview op de website!
Lees meer
 
De nieuwe jeugdstrategie en Erasmus+ Jeugd 
jeugd
Onlangs is de nieuwe Jeugdstrategie 2019-2027 opgesteld, waarin o.a. 11 Youth Goals zijn opgenomen. Benieuwd hoe deze naar voren kwamen in de projecten die we tijdens de eerste aanvraagronde van dit jaar hebben goedgekeurd? Lees meer op de website.
Lees meer
 
  Evenement European Youth Week: laat je stem horen! 
 
jeugd
In het kader van de European Youth Week organiseren wij op donderdag 9 mei in Utrecht een avond met spoken word-workshop en pubquiz, waarbij je tegelijkertijd alle buitenlandmogelijkheden ontdekt die er voor jongeren binnen Europa zijn. Ben of ken jij iemand tussen de 18 en 30 jaar die het leuk vindt om hierbij aanwezig te zijn? Klik op de link voor meer informatie!
Lees meer >
 
 
Kies de sector voor het complete nieuws: po-vo | mbo | ho | ve | jeugd
 
   
 
Agenda - uitgelicht
09
mei
Laat je stem horen! | European Youth Week 2019
jeugd
Heb jij altijd al spoken word willen leren? Grijp je kans in Utrecht tijdens de European Youth Week 2019: Democracy & Me! Op donderdag 8 mei vindt dezelfde bijeenkomst ook plaats in Nijmegen. Lees meer >
   
03
jun
Spreekuur Erasmus+ Jeugd
jeugd
Zijn er bepaalde projectonderdelen die je wilt bespreken? In dit spreekuur kun je al je vragen stellen over een subsidieaanvraag bij Erasmus+ Jeugd. Lees meer >
   
09
jun
TCA Social inclusion revisited: Role Modeling in Education
primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
Locatie en data: Griekenland, Nafplion, 9 t/m 12 juni 2019. Er zijn twee plaatsen beschikbaar voor Nederlandse deelnemers. Aanmelden kan tot 10 mei. Lees meer >
   
11
jun
Informatiebijeenkomst Europese subsidieprogramma’s 
volwasseneneducatie
De drie Europese subsidieprogramma’s Erasmus+, Creative Europe Culture en Europe for Citizens staan op 11 juni voor je klaar om de mogelijkheden met betrekking tot jouw (toekomstige) uitwisselingsproject te bespreken. Lees meer >
   
18
jun
Landelijke dag van het Jongerenwerk
jeugd
Op dinsdag 18 juni vindt de Dag van het Jongerenwerk plaats, in Amsterdam. Door middel van sprekers en workshops word je helemaal bijgepraat over de huidige staat van het jongerenwerk in Nederland! Aanmelden kan tot 1 juni, maar er is een beperkt aantal plekken. Lees meer >
   
18
jun
TCA Connector 5
alle sectoren
Locatie en data: Roemenië, Cluj-Napoca, 18 t/m 23 juni 2019. Er zijn twee plaatsen beschikbaar voor Nederlandse deelnemers. Aanmelden kan tot 10 mei. Lees meer >
   
26
jun
From Online hate speech to the Extremism: Perspectives & Solutions 
jeugd
Extremisme is een groot probleem, maar hoe ga je hier als jongerenwerker mee om? Hoe herken je het en hoe werk je met jongeren die hier extra vatbaar voor zijn? Dat is de focus van deze training. Aanmelden kan tot 31 mei. Lees meer >
   
22
jul
Discover Design Thinking
jeugd
Deze training focust op het naar boven halen van creativiteit: zowel bij jezelf, als bij de jongeren met wie je werkt. Hoe gebruik je creativiteit om problemen op te lossen? Aanmelden kan tot 31 mei. Lees meer >
   
18
sep
TCA Centers of lifelong education established within universities as support for lifelong learning and social inclusion
hoger onderwijs, volwasseneneducatie
Locatie en data: Tsjechië, Praag, 18-20 september 2019. Er is één plaats beschikbaar. Aanmelden kan tot 27 mei. Lees meer >
    
06
okt
Europees contactseminar Toeleiding naar de arbeidsmarkt
volwasseneneducatie
Houd jij je als professional dagelijks bezig met het toeleiden van (jong)volwassenen naar de arbeidsmarkt? Kom dan vooral naar het Europees contactseminar 'Guidance to the labour market' in ’s-Hertogenbosch. Lees meer >
   
10
okt
Nuffic Congres 2019
primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
Welke stappen moeten we nú zetten voor toegankelijke en duurzame internationalisering? We beantwoorden die vraag tijdens het Nuffic Congres aan de hand van de thema’s kwaliteit, duurzaamheid en inclusie. Lees meer >
   
06
nov
Save the date | Europees seminar Professionalisering van staf
middelbaar beroepsonderwijs
Van 6-8 november 2019 organiseert Erasmus+ een Transnational Cooperation Activity (TCA) voor het mbo-veld. Het thema 'Professionalisering van staf' (docenten en medewerkers) door middel van Erasmus+ staat daarbij centraal. Lees meer >
   
 
Kies de sector voor de complete agenda: po-vo | mbo | ho | ve | jeugd
 
   
Nuffic
Primair en
voortgezet onderwijs
Hoger onderwijs
Kortenaerkade 11
Postbus 29777
2502 LT Den Haag

erasmusplus@epnuffic.nl
070 4260 260
 
CINOP
Middelbaar
beroepsonderwijs
Volwasseneneducatie
Stationsplein 14
Postbus 1585
5200 BP Den Bosch

erasmusplus@cinop.nl
073 6800 762
 
Nederlands Jeugdinstituut
Buitenschoolse projecten
Jeugd en jongerenwerk
Catharijnesingel 47
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
erasmusplus@nji.nl
073 6800 762