‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Afmelden

Nieuwsbrief Erasmus+
Onderwijs, Training en Jeugd
  maart 2019
 

Beste relatie,
Brexit | update
Nieuws voor alle sectoren
In het geval van een 'no deal' Brexit kunnen Erasmusstudenten hun mobiliteit voortzetten. De Raad heeft over deze noodmaatregelen een resolutie aangekomen. Deelnemers in de EU en het VK die vóór de uittreeddatum naar het buitenland zijn gegaan, kunnen hun uitwisseling Erasmus+ voortzetten.
Lees meer
 
Protocollen voor transparantie procedures & voorwaarden
Nieuws voor alle sectoren
Deze protocollen geven onder andere informatie over de regelgeving, selectiecriteria en beschikbare subsidie per calljaar en actielijn. Binnenkort vind je alle protocollen op de website. Lees ook het bericht over het verhoogde budget voor Erasmus+ 2019. 
Lees meer
 
Verhoogd budget voor Erasmus+ in 2019
Nieuws voor alle sectoren
Het budget voor 2019 is hoger geworden dan aanvankelijk werd verwacht. Dit betekent dat er meer geld te besteden is per Key Action. Benieuwd wat dit betekent voor de verschillende sectoren? Klik dan snel op de link.
Lees meer
 
Eforms invullen
Nieuws voor alle sectoren
Regelmatig krijgen wij te horen dat men problemen heeft met het invullen van de Eforms. Onze functioneel beheerder adviseert je om de browser Edge te gebruiken. We zien dat veel instellingen gebruikmaken van Internet Explorer. Met de browser Edge zou u minder vaak problemen moeten hebben.
 
Transnational Cooperation Activities zijn er ook voor jou! 
Nieuws voor alle sectoren
Ben je op zoek naar een samenwerkingspartner of wil je sparren met een gelijkgestemde over een specifiek thema? Houd dan de TCA's in de agenda in de gaten! TCA's stimuleren Europese samenwerking en kennisverdieping. Het gehele jaar worden verschillende activiteiten georganiseerd die bijdragen aan de kwaliteit en impact van Erasmus+. 
Bekijk de mogelijkheden
 
Oproep 2019 "Lifelong Learning Awards"
Nieuws voor alle sectoren
Wil je in aanmerking komen voor de Lifelong Learning Awards 2019? Stel je kandidaat tot 31 augustus 2019. Het Lifelong Learning Platform (LLLP) is een koepelorganisatie die 42 Europese organisaties bijeenbrengt, die actief zijn op het gebied van onderwijs, opleiding en jeugd. Momenteel vertegenwoordigen deze netwerken meer dan 50.000 onderwijsinstellingen en -verenigingen die alle sectoren van formeel, niet-formeel en informeel leren omvatten.
Lees meer
 
 
Check de deadlines
 
   
Project in beeld: ABC project
primair en voortgezet onderwijs
Het partnerschap werkte een jaar lang aan de conceptproducten en werkten deze bij met feedback van 30 studenten en 20 leraren van de 8 deelnemende scholen uit 5 landen. Op 25 maart vonden er try-outs op 8 middelbare scholen in 5 Europese landen plaats. De methode werd getest om de kwaliteit van het anti-pestbeleid van een school te certificeren.
Lees meer
 
On the move in Europe naar een democratisch en multicultureel Europa
primair en voortgezet onderwijs
“De komst van vluchtelingen is een pittige uitdaging voor heel Europa”, stelt Irene Keizer, docent Frans en coördinator Global Citizenship en Internationalisering van RSG Slingerbos in Harderwijk. “Dat betekent ook wat voor de toekomstige volwassenen in ons land en andere Europese landen. Daarom wilden we onze jongeren meenemen in het begrip vluchteling en de achtergronden van vluchtelingen. En hen laten zien én ontdekken hoe we in Europa op een vreedzame en democratische manier kunnen samenleven.”
Lees meer
 
 
Bekijk het complete nieuws van het po-vo
 
   
Nieuw | pilot uitwisseling mbo-studenten en personeel buiten Europa 
middelbaar beroepsonderwijs
Ben je geïnteresseerd in een uitwisselingsprogramma met colleges in de Westelijke Balkan, Turkije en Afrika? Ben je op zoek naar best practices of nieuwe samenwerkingsmogelijkheden? Volg dan het webinar op 4 april a.s. en raadpleeg de officiële documenten op de website. De deadline voor het indienen van voorstellen is 14 mei a.s.  
Lees meer
 
Global trends & local impact | CINOP Lentesessie, 11 april 2019
alle onderwijssectoren
Wil je op de hoogte zijn van alle global trends met impact op het onderwijs en de arbeidsmarkt? Wil jij leren van praktijkcases waarin regionaal wordt samengewerkt door overheid, bedrijfsleven en onderwijs? En wil jij ervaren hoe eigentijds onderwijs kan werken? Neem dan deel aan de CINOP Lentesesssie. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.
Lees meer
 
Studenten Mobility Awards 2018 uitgereikt
middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
De studenten Manon Witjes (Graafschap College) en Madi Aubakirov (Hogeschool Rotterdam) ontvingen 11 maart jl. op het ministerie van OCW de Studenten Mobility Award en een cheque t.w.v. €500,- voor hun ervaringsverhaal Erasmus+. In Nederland gaan jaarlijks vele duizenden studenten met subsidie van Erasmus+ voor stage of studie naar het buitenland. Om hun ervaringen te delen en anderen te inspireren, schreef het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training een wedstrijd uit voor studenten uit het mbo en het ho. Kees van Tussenbroek van Hogeschool Inholland ontving de Ambassador Award.
Lees meer en bekijk de video
 
  Terugblik | EU seminar 'Internationalisation strategies in VET', 10-13 maart 2019 (DSL)
 
middelbaar beroepsonderwijs
Wat is de waarde van strategische planning, structuren en processen? Hoe draagt dit bij aan internationalisering en mobiliteit? Hoe koppel je internationalisering en mobiliteit aan de ontwikkeling van je onderwijsinstelling? Deze vragen stonden centraal op het trainingsevent met 55 deelnemers uit acht Europese landen. Met nieuwe kennis, inzicht en handreikingen keerden ze huiswaarts. 
Lees meer >
 
 
Bekijk het complete nieuws van het mbo
 
   
Intra-Afrikaanse academische mobiliteit 2019
hoger onderwijs
De algemene doelstelling van het programma is het bevorderen van de ontwikkeling van menselijk kapitaal in Afrika en om de intra-Afrikaanse samenwerking te versterken, zoals opgeroepen in Agenda 2063. Verwacht wordt dat mobiliteit van studenten en personeel tussen instellingen voor hoger onderwijs hen zal helpen meer kennis en betere vaardigheden te verwerven. Men heeft tot 12 juni 2019 de tijd, om een aanvraag in te dienen.
Lees meer
 
Erasmus+ Contact Seminar & Study Fair: 24-26 oktober in Tirana
hoger onderwijs
Van 24 oktober tot 26 oktober zal er een Erasmus+ Contact Seminar plaatsvinden in Tirana. Er zullen 300 hoger onderwijs instellingen aanwezig zijn van programma en partnerlanden. Een sterke focus zal op de Westelijke Balkan liggen, nu dat Servië ook een programmaland is geworden. Rond de zomer zal er een uitnodiging verschijnen - stay tuned!
 
 
Bekijk het complete nieuws van het ho
 
   
EC bestempelt project 'Autonomous Literacy Learners: sustainable results' als good practice
volwasseneneducatie
Het project van iTTA is door de Europese Commissie geselecteerd als succesverhaal. Het project is met haar innovatieve aanpak, voor het verbeteren van lees- en schrijfvaardigheden van volwassenen, geselecteerd op kwaliteit, relevantie en resultaten. Het project is een bron van inspiratie voor anderen.  
Lees meer
 
Manifest voor volwasseneneducatie in de 21e eeuw
volwasseneneducatie
Het manifest is gepubliceerd door de European Association for Education of Adults (EAEA) en vertaald door EPALE. het is bedoeld voor Europese en nationale beleidsmakers om het maatschappelijk debat over de volwasseneneducatie op gang te brengen en/of te intensiveren. Het manifest benadrukt de positieve effecten, ervaringen en voordelen van volwasseneneducatie: de kracht en het plezier van leren.
Lees meer
 
  Kamerbrief | vervolgaanpak laaggeletterdheid 2020-2024
 
volwasseneneducatie
De ministers van OCW en VWS en de staatssecretarissen van SZW en BKZ, zetten stevig in op een vaardiger Nederland. De komende vijf jaar wordt bijna € 425 miljoen geïnvesteerd in maatregelen voor de aanpak van laaggeletterdheid bij volwassenen en leesbevordering en taalstimulering bij kinderen: samen aan de slag voor een vaardig Nederland. Lees ook de reactie van CINOP over hoe we samen de doelstellingen uit de Kamerbrief Laaggeletterdheid kunnen realiseren.
Lees meer >
 
 
Bekijk het complete nieuws van de ve
 
   
Jongerenuitwisseling opzetten? Wij helpen graag! 
jeugd
Op 30 april is de eerstvolgende ronde voor het indienen van een subsidieaanvraag. Ben jij bezig met het opzetten van een jongerenuitwisseling, maar heb je nog vragen of kom je er niet helemaal uit? Op donderdag 4 april organiseren wij een livechat. Klik op de link en meld je aan.
Lees meer
 
Doe iets goeds voor je buurt
jeugd
Het European Solidarity Corps biedt de mogelijkheid om een Solidariteitsproject te starten. Dit is een project in je eigen wijk of stad, waarbij je iets goeds doet voor je directe omgeving. Heb je al een leuk idee, maar kun je hulp gebruiken met het schrijven van je aanvraag? Meld je aan voor ons Schrijverscafé, op 10 april in Utrecht.
Lees meer
 
 
Bekijk het complete nieuws van jeugd
 
   
 
Agenda
09
apr
Internationale workshop | validation tools for volunteers
volwasseneneducatie
Wil je meer weten over methoden voor erkenning van competenties in het vrijwilligerswerk? Maak op een informele manier kennis met deskundigen uit diverse Europese lidstaten. Lees meer >
   
11
apr
CINOP Lentesessie 2019 : Global trends & local impact
alle onderwijssectoren
Hoe benutten we de kracht van de regio ook internationaal? Hoe koppelen we mondiale trends in het beroepsonderwijs en de arbeidsmarkt aan de regionale innovatieagenda? Actuele vraagstukken waarop al van alles gebeurt staan deze dag centraal. Lees meer >
   
11
apr
Thematische netwerkbijeenkomst mobiliteit hoger onderwijs
hoger onderwijs
Deze dag zal gebruikt worden om de coördinatoren van KA103 en KA107, de gelegenheid te geven om ervaringen uit te wisselen, te leren van best practices en om te netwerken. Er zullen verschillende sessies zijn gewijd aan projectmanagement, impact, kwaliteit van samenwerking en andere thema's Erasmus+. Lees meer >
   
18
apr
Workshop administratie en financiële verantwoording KA2-projecten
Calls 2016-2017-2018
middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie
Tijdens deze workshop worden projectcoördinatoren en betrokken financiële medewekers geïnformeerd over de regelgeving voor uitvoering van de projectadministratie en financiële verantwoording. Lees meer >
   
08
mei
Dissemination, exploitation and sustainability of KA2 projects results. Geef je op vóór 27 maart.
primair en voortgezet onderwijs
Het thema van deze Transnational Cooperation Activity is het delen en verspreiden van de resultaten van KA2 projecten. Het uitwisselen van good practices, tools en hoe bewerkstellig je langdurige impact zijn slechts een paar van de doelen. Lees meer >
   
13
mei
Study visit "Pre-primary education, the schooling of young people from 2 to 6 years old: towards the quality of teaching". Geef je op vóór 29 maart.
primair en voortgezet onderwijs
Het thema van deze Transnational Cooperation Activity is het jonge kind van 2 tot 6 jaar oud. Welke strategie dient men in te zetten? Welke pedagogische methodiek zou moeten worden gebruikt? We hebben één plek beschikbaar. Lees meer >
   
14
mei
Study visit for school leaders - the role of school leaders in the professional development of teachers. Geef je op vóór 29 maart.
primair en voortgezet onderwijs
Het thema van deze Transnational Cooperation Activity is de rol van schoolleiders, die zij hebben in de professionele ontwikkeling van hun docenten. Lees meer >
   
16
mei
Professional Development Opportunity for teachers: Creative methods for facilitating learning II. Geef je op vóór 12 april!
primair en voortgezet onderwijs
Het thema van deze Transnational Cooperation Activity is het faciliteren van creatieve lesmethodes in de klas. Hoe kunnen deze methoden vervolgens in de internationale projecten worden geïmplementeerd. Lees meer >
   
20
mei
IC LAB - Intercultural Learning for Absolute Beginners 
jeugd
Ben jij jongerenwerker en heb je nog geen ervaring met internationale projecten, maar daar wel interesse in? Dan is deze training ideaal voor jou. Aanmelden kan tot 10 april. Lees meer >
   
25
mei
The Learning Impact for You(th)
jeugd
Tot donderdag kun je je nog aanmelden voor deze training in Luxemburg, met focus op het vergroten van niet-formele leerervaringen van jongeren. Geschikt voor o.a. jongerenwerkers en mentoren binnen het European Solidarity Corps. Lees meer >
   
23
jun
TCA Internationale bijeenkomst Inclusie & Diversiteit. Geef je op vóór 26 april 2019.
alle onderwijssectoren
Op 23 juni 2019 zal er een Transnational Cooperation Activity plaatsvinden over Inclusie & diversiteit in de leeromgeving. Er zijn 30 plaatsen beschikbaar voor Nederlandse deelnemers en 50 plaatsen voor buitenlandse deelnemers. Deelnemers worden door het Nationaal Agentschap Onderwijs & Training op basis van motivatie geselecteerd. Lees meer >
   
24
juni
Refugees+
jeugd
Deze training richt zich op het verbeteren van competenties van jongerenwerkers die werken met jonge migranten, vluchtelingen en asielzoekers. Wil je methodes en good practices uitwisselen en je kennis verbreden? Meld je dan voor 19 april aan. Lees meer >
   
 
Kies de sector voor de complete agenda: po-vo | mbo | ho | ve | jeugd
 
   
Nuffic
Primair en
voortgezet onderwijs
Hoger onderwijs
Kortenaerkade 11
Postbus 29777
2502 LT Den Haag

erasmusplus@epnuffic.nl
070 4260 260
 
CINOP
Middelbaar
beroepsonderwijs
Volwasseneneducatie
Stationsplein 14
Postbus 1585
5200 BP Den Bosch

erasmusplus@cinop.nl
073 6800 762
 
Nederlands Jeugdinstituut
Buitenschoolse projecten
Jeugd en jongerenwerk
Catharijnesingel 47
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
erasmusplus@nji.nl
073 6800 762