‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Lees online  |  Afmelden

Nieuwsbrief Erasmus+
Onderwijs, Training en Jeugd
  februari 2019
 

Beste relatie,
Verhoogd budget Erasmus+ Call 2019
Nieuws voor alle sectoren
Er is dit jaar voor Europa 251 miljoen euro extra budget Erasmus+ beschikbaar gesteld. In de herziene versie van het werkprogramma, gepubliceerd door de Commissie, wordt het budget voor Erasmus+ in 2019 naar bijna 3,3 miljard euro gebracht. Dit extra budget zal besteed worden aan mobiliteit en een aantal prioritaire projecten. 
Lees meer
 
Update Brexit 
Nieuws voor alle sectoren
De deadline van de Brexit nadert. Hoewel er nog veel onduidelijk is, kunnen we deelnemers aan het programma Erasmus+ die op 29 maart a.s. in het Verenigd Koninkrijk zijn, geruststellen. Zij kunnen hun uitwisseling voltooien en houden de rest van hun verblijf recht op financiële steun. 
Lees meer
 
Servië treedt toe als Programmaland binnen Erasmus+ 
Nieuws voor alle sectoren
In februari is Servië officieel toegetreden als Programmaland binnen Erasmus+. Het land was al langer een actieve partner. Zo deden sinds 2014 al bijna 7.000 Serviërs een buitenlandervaring op en rond de 4.300 deelnemers uit Europa gingen naar Servië. Vanaf nu kan het land deelnemen aan nog meer acties rondom  onderwijs en jeugd.
Lees meer
 
 
Check de deadlines
 
   
Save the date | Internationale bijeenkomst Inclusie (TCA) 23-25 juni 2019
alle onderwijssectoren 
Op 23 juni 2019 zal er een Transnational Cooperation Activity (TCA) plaatsvinden over diversiteit in de leeromgeving. De doelgroep zijn: projectcoördinatoren Erasmus+, beleidsmedewerkers, inclusie officers, docenten, experts en professionals die werken met kwetsbare doelgroepen en betrokken zijn vanuit een van de onderwijssectoren. Er zijn 30 plaatsen beschikbaar voor Nederlandse deelnemers en 50 plaatsen voor buitenlandse deelnemers. Deelnemers worden door het Nationaal Agentschap Onderwijs & Training op basis van motivatie geselecteerd. Meer informatie zal snel volgen op onze website.
Wat is een TCA
 
Succesvolle ronde KA1 Call 2019
primair en voortgezet onderwijs
De deadline voor het indienen van projecten KA1 (mobiliteit voor onderwijspersoneel)is inmiddels verstreken. We hebben een prachtig aantal van 103 aanvragen binnengekregen vanuit het primair en voortgezet onderwijs. Hier zitten ook weer vele nieuwe scholen bij. Populaire thema's zijn de versterking van het taalonderwijs en de invoering van nieuwe onderwijsconcepten. De aanvragen worden nu beoordeeld. Begin mei volgt de uitslag, we houden jullie op de hoogte.
Ontdek de mogelijkheden
 
Webinar | aanvraag School Exchange Partnerships
primair en voortgezet onderwijs
Ben je bezig met een aanvraag voor een School Exchange Partnership voor de deadline van 21 maart en heb je nog vragen over het invullen van het formulier? Bekijk dan het online seminar waarin we je door alle onderdelen van de aanvraag leiden.
Kijk de webinar hier
 
Gebruik van eTwinning binnen projecten Erasmus+

primair en voortgezet onderwijs
Wil jij graag dat je leerlingen met een andere school in Europa gaan samenwerken? Maar heb je bijvoorbeeld nog géén buitenlandse schoolpartner gevonden? eTwinning kan je als middel gebruiken tijdens jouw KA229 aanvraag! Hoe? eTwinning is een gratis en veilig platform, waar je online kunt samenwerken met een school in het buitenland. Nadat je je hebt geregistreerd en bedacht met wie, binnen welk vak en welk project je graag zou willen doen, kun je op zoek naar een schoolproject. 

Lees meer
 
 
Bekijk het complete nieuws van het po-vo
 
   
Over de grens-dag | 16 april 2019
middelbaar beroepsonderwijs
Een tijdje over de grens studeren, een cursus volgen, samenwerken of stage lopen. Het wordt voor studenten en medewerkers in het mbo steeds populairder. Gaan jouw mbo-studenten op stage of studie naar het buitenland? Mis deze dag niet.
Lees meer
 
Webinar vraag & antwoordsessie aanvraagformulier KA2 Call 2019 | 12 maart 2019
middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie
Ben je een projectaanvraag voor een Strategisch partnerschap aan het schrijven voor de deadline van 21 maart a.s.? Neem dan deel aan het webinar voor projectaanvragers Strategische partnerschappen (KA2). Naast het delen van tips is er volop ruimte voor het stellen van vragen.
Lees meer
 
Terugblik internationaliseringssessie met impact | 24 januari 2019
middelbaar beroepsonderwijs
Veel mbo-instellingen hebben een internationaliseringsstrategie en ervaring met internationale activiteiten. Echter het evalueren en monitoren van de impact van bijvoorbeeld de inbedding, resultaten en samenwerking wordt vaak als ingewikkeld beschouwd. Een aantal internationaliseringscoördinatoren kwamen bijeen voor het leren van en met elkaar. Lees meer over de voorwaarden voor een succesvolle impact.
Lees meer
 
Terugblik Europees seminar Inclusion and Employability seminar | 18-20 februari 2019
middelbaar beroepsonderwijs
Drie Nederlandse onderwijsprofessionals doen verslag van hun deelname aan de Transnational Co-operation Activity in Madrid. Inclusie en werkgelegenheid, een actueel onderwerp en speerpunt, stonden hier centraal. Zowel op nationaal als op Europees niveau moeten ook beleidsmakers hiermee aan de slag.
Lees meer
 
Welke studenten winnen de Mobility Award 2018?
middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
Voor het mbo en ho strijden er per onderwijssector drie studenten voor de Mobility Award. De genomineerden vanuit het mbo: Sjoerd Olsthoorn van het ROC Mondriaan, Manon Witjes van het Graafschap College en Sibrich Wijnia van het Friesland College. De genomineerden vanuit het ho: Sjors Beukeboom van de Hogeschool Windesheim Zwolle, Madi Aubakirov van de Hogeschool Rotterdam en Iris Buscher van Inholland Haarlem strijden om de Mobility Award. De prijsuitreiking vindt plaats op 11 maart a.s. bij het Ministerie van OCW. 
Like onze Facebookpagina
 
 
Bekijk het complete nieuws van het mbo
 
   
Seminar | Communication and dissemination: on the (right) use of tools and media in Erasmus+ projects
primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
Europees seminar waar uitwisseling van best practices in projecten Mobiliteit en Strategische partnerschappen centraal staan. Wil je jouw ervaringen delen of meer weten over de communicatie en disseminatie van je projectresultaten? Schrijf je dan in vóór 1 april a.s.
Lees meer
 
12,3 miljoen aangevraagd voor KA107

hoger onderwijs
Dinsdag 12 februari, een week later dan gepland, was de deadline voor het aanvragen van KA107 subsidie. Er is dit jaar in Nederland voor €12,3 miljoen aangevraagd. Ten opzichte van Call 2018 is dit een stijging van €2,8 miljoen. Deze Call zijn voor het eerst alle budget enveloppen volledig overvraagd. Dat wil zeggen dat er in eerste instantie na de toekenning voor géén enkele enveloppe geld overblijft. Deze aanvragen gaan nu de fase in van beoordeling. De toekenning hoopt het Nationaal Agentschap eind mei 2019 te kunnen publiceren.

 
Study visit Westelijke Balkan voor ho-instellingen groot succes!

hoger onderwijs
Het Nationaal Agentschap Erasmus+ heeft 11 aanvragen mogen ontvangen voor de Call 2019 voor de Westelijke Balkan. In de laatste week van november 2018 organiseerde het Nationaal Agentschap een study visit aan de Westelijke Balkan. Er gingen 11 Nederlandse instellingen mee op reis naar Albanië, Bosnië & Herzegovina, Kosovo en Montenegro. We weten inmiddels dat 8 van deze 11 Nederlandse instellingen die mee zijn gegaan, een aanvraag hebben gedaan en daar zijn we best een beetje trots op.

Lees het hele verhaal
 
 
Bekijk het complete nieuws van het ho
 
   
Hoe maak ik een profiel aan op EPALE?
volwasseneneducatie
Laat je inspireren en maak een profiel aan op EPALE! Zo blijf je op de hoogte van de laatste Europese ontwikkelingen en kun je van alle mogelijkheden profiteren. EPALE is een must voor iedereen die werkt in de volwasseneneducatie. Het platform wordt ondersteund door 30 landen en is beschikbaar in 24 Europese talen.
Lees meer
 
Internationale workshop 'Validation tools for volunteers'| 9 april 2019
volwasseneneducatie, jeugd
Maak op een informele wijze kennis met deskundigen uit diverse Europese lidstaten. Zij vertellen je meer over de methoden voor erkenning van competenties in het vrijwilligerswerk. De conferentie wordt georganiseerd door de EDOS Foundation, in het kader van het project Erasmus+ ImproVal.
Lees meer
 
Tools voor begeleiders | beter leren omgaan met eenzaamheid
volwasseneneducatie
HVO-Querido ondersteunt kwetsbare burgers zodat zij weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. In het project ‘Restoring dreams to tackle loneliness’ werken zij met partners uit zeven landen samen aan de ontwikkeling van een trainingsmodule voor professionals en een online platform voor kennisuitwisseling en ondersteuning in het kader van eenzaamheid.
Lees meer
 
 
Bekijk het complete nieuws van de ve
 
   
Deadline Ronde 2: de enige kans dit jaar voor Partnerschappen Vrijwilligerswerk
jeugd
Let op! Heb je een Partnerschap Vrijwilligerswerk goedgekeurd gekregen? Dan is de aankomende deadline van 30 april het enige moment om de jaarlijkse aanvraag in te dienen en goedgekeurd te krijgen. De volgende mogelijkheid is pas in 2020. Voor de overige Key Actions, zowel binnen Erasmus+ Jeugd als het European Solidarity Corps, is het een normale aanvraagronde.
Lees meer
 
Dialogue for inclusion: voor jongeren, door jongeren 
jeugd
In september 2018 kwamen 80 jongeren uit heel Europa  bij elkaar tijdens Dialogue for Inclusion, een KA3-project met dialoog over sociale inclusie dat jaarlijks terug moet gaan komen. "We ontdekten dat de jongeren – ondanks hun verschillende achtergronden – een bijzondere visie delen over de toekomst, werk, macht en geld. Hun ideeën kunnen het huidige beeld over migratie veranderen." Lees het interview met Monique van Dam van ONE WORLD Citizens op onze site.
Lees meer
 
  Data kick-off 2019 bekend
 
jeugd
Is je aanvraag goedgekeurd? Dan word je uitgenodigd voor de kick-off: een startbijeenkomst voor organisaties. Een kick-off is hét moment om alle informatie te vergaren die je nodig hebt voor de uitvoering van je project én daarna. De data voor deze bijeenkomsten in 2019 zijn nu bekend. 
Lees meer >
 
 
Bekijk het complete nieuws van jeugd
 
   
 
Agenda
5&7
mrt
Schrijfsessie KA229

primair en voortgezet onderwijs
Ben je al bezig met een aanvraag voor de actielijn School Exchange Partnerships(KA229), maar heb je nog vragen? Kom dan naar de inloopschrijfsessie op 5 of 7 maart. 

Schrijf je hier in>

   
12
mrt
Vraag- & antwoordsessie aanvraagformulier KA2 Call 2019
middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie
Ben je een KA2-projectaanvraag aan het schrijven voor de sector mbo of de volwasseneneducatie? Neem dan deel aan het webinar voor projectaanvragers Strategische partnerschappen (KA2). Lees meer >
   
14
mrt
Open Badges Nederland conferentie | de nieuwe weg naar werken en leren
volwasseneneducatie
Er is steeds meer vraag naar flexibilisering van het onderwijs, maar ook naar een betere match tussen onderwijs en bedrijfsleven. Hoe sla je de brug tussen formeel en informeel leren? Maak kennis met de mogelijkheden en relevantie voor het inzetten van Open Badges. Lees meer >
   
15
mrt
Erasmus+ aanwezig op AVS-Congres

primair en voortgezet onderwijs

AVS-congres 2019 "Leiderschap in 4D" is het thema van het 25e congres van de Algemene Vereniging Schoolleiders dat plaats vindt op 15 maart 2019 te Nieuwegein. Schrijf je hier in>

   
28
mrt
VO-congres
primair en voortgezet onderwijs
Het VO-congres van de VO-raad zal plaats vinden op donderdag 28 maart in Nieuwegein. Het thema is: Creatief met curriculum- Ontwikkeling van eigentijds onderwijs in de school. Schrijf je hier in>
   
09
april
Star of Europe
jeugd
Ben jij jongerenwerker en heb jij interesse in het opzetten van een jongerenuitwisseling? Deze training leert je alles over het organiseren van succesvolle jongerenuitwisselingen. Aanmelden kan tot 3 maart.Lees meer >
   
18
apr
Workshop administratie en financiële verantwoording KA2-projecten
Calls 2016-2017-2018
middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie
Tijdens deze workshop worden projectcoördinatoren en betrokken financiële medewekers geïnformeerd over de regelgeving voor uitvoering van de projectadministratie en financiële verantwoording. Lees meer >
   
10
mei
Storytelling & Storyweaving
jeugd
Een 2-delige training voor Nederlandse en Vlaamse jongeren met een buitenlandervaring. Wil jij leren hoe je (ervarings)verhalen sprokkelt en deze op een leuke manier deelt, om andere jongeren enthousiast te maken iets soortgelijks te doen? Meld je dan voor 25 maart aan.Lees meer >
   
19
juni
Training for trainers on the role of youth work in the integration of young migrants, refugees and asylum seekers
jeugd
Een training voor trainers rondom de vraag hoe jongerenwerk integratie kan ondersteunen. De training is een resultaat van het project Becoming a Part of Europe. Aanmelden kan tot 8 maart.Lees meer >
   
 
Kies de sector voor de complete agenda: po-vo | mbo | ho | ve | jeugd
 
   
Nuffic
Primair en
voortgezet onderwijs
Hoger onderwijs
Kortenaerkade 11
Postbus 29777
2502 LT Den Haag

erasmusplus@epnuffic.nl
070 4260 260
 
CINOP
Middelbaar
beroepsonderwijs
Volwasseneneducatie
Stationsplein 14
Postbus 1585
5200 BP Den Bosch

erasmusplus@cinop.nl
073 6800 762
 
Nederlands Jeugdinstituut
Buitenschoolse projecten
Jeugd en jongerenwerk
Catharijnesingel 47
Postbus 19221
3501 DE Utrecht
erasmusplus@nji.nl
073 6800 762