Lees online  |  Afmelden

Nieuwsbrief Erasmus+
Onderwijs, Training en Jeugd
  januari 2019
Beste relatie,

Programmagids 2019 | corrigendum
 
Nieuws voor alle sectoren
Onlangs is een corrigendum uitgegeven met wijzigingen en aanvullingen op de programmagids van de Call 2019. Deze aanpassingen zijn verwerkt in versie 2 (15 januari 2019) van de programmagids. Wil je weten wat de veranderingen zijn? In de bibliotheek vind je naast de aangepaste programmagids ook het corrigendum.
Lees meer
 
Vacatures | Wij zijn op zoek naar versterking  
 
Nieuws voor alle sectoren
Het NA Erasmus+ Onderwijs & Training en het NA Erasmus+ Jeugd zijn op zoek naar collega's die hun team komen versterken. Verschillende functies zijn vacant. Ken je iemand in je netwerk die een van de functies op het lijf is geschreven? wij stellen het delen van deze vacatures zeer op prijs.
Lees meer
 
Deadline KA1 Lerende mobiliteit nadert
Nieuws voor alle sectoren
Wij wensen iedereen die bezig is met het schrijven van een projectvoorstel voor de actielijn Lerende Mobiliteit heel veel succes met de laatste loodjes. Dien je voorstel tijdig in. De deadline is 5 februari 2019, 12.00 uur CET.
Lees meer
 
Professionalisering in het onderwijs 
alle onderwijssectoren
Het NA Erasmus+ Onderwijs & Training initieert verschillende activiteiten gericht op professionalisering van staf. Ook haken zij hiervoor aan bij conferenties van derden. Zij verzorgen dan workshops en lezingen voor professionalisering in het onderwijs. Wij hebben twee conferenties voor je uitgelicht.
Lees meer
 
 
Check de deadlines
 
   
  Call for proposals | Social Inclusion and Common values
 
alle onderwijssectoren
Oproep tot het indienen van projectvoorstellen gericht op innovatieve methoden en praktijken, verspreiden van goede praktijkvoorbeelden ter bevordering van inclusief onderwijs en gemeenschappelijke waarden. De deadline is 26 februari 2019.
Lees meer >
 
Save the date | Schrijfsessie KA229
primair en voortgezet onderwijs
Dinsdag 5 maart en donderdag 7 maart organiseert Erasmus+ twee inloopschrijfsessies in Den Haag. Adviseurs van Erasmus+ zullen hierbij aanwezig zijn en je helpen bij het schrijven van je aanvraag voor KA229 (Strategische schoolpartnerschappen). Jij kan zelf kiezen op welke van deze twee dagen je komt. Geef door als je interesse hebt en hoe laat wij je kunnen verwachten via po-vo-ho@erasmusplus.nl en neem je laptop mee).
Lees meer
 
Nieuws vanuit het project "Reisen ohne Grenzen"
primair en voortgezet onderwijs
De Herman Broerenschool, de basisschool voor speciaal onderwijs, doet mee aan het project Erasmus+ "Reisen ohne Grenzen" waarbij de Nederlandse leerlingen samenwerken met de leeftijdsgenoten uit Hongarije en Duitsland. Het doel van dit project is o.a. om het wereldbeeld en de redzaamheid van de leerlingen met een verstandelijke beperking te vergroten, ervaringen op te doen met andere landen, mensen, culturen en onderwijsvormen. In maart ontvangt de school uit Roermond de Duitse en Hongaarse leerlingen om samen verder aan het project te werken op een kampeerboerderij in Limburg. De Herman Broerenschool is een van de weinige basisscholen voor speciaal onderwijs die een project Erasmus+ met leerlingenuitwisselingen uitvoert. In april zullen wij berichten hoe de leerlingen de eerste uitwisseling hebben ervaren.
 
Inspiratieverhaal | European Super Skills
primair en voortgezet onderwijs
Activiteiten en reizen maken kwetsbare kinderen van SBO Merlijn sociaal sterker."Dankzij het project European Super Sills worden onze kinderen sociaal sterker", stelt Judith Pijpers, leerkracht op basisschool Merlijn in Den Haag. "Ze doen positieve ervaringen op waar ze hun leven lang plezier van hebben". Hoe verbeteren deze kinderen hun sociale vaardigheden?
Lees meer
 
NOT Beurs 2019 geslaagd!
primair en voortgezet onderwijs
Vorige week stonden Erasmusplus medewerkers en Nuffic medewerkers op de NOT Beurs te Utrecht. Een mooie gelegenheid om bezoekers te spreken omtrent het thema "internationalisering". We hebben rond de 280 gesprekken gevoerd met belangstellenden en hopen op mooie nieuwe samenwerkingen binnen het primair en voortgezet onderwijs.
 
 
Bekijk het complete nieuws van het po-vo
 
   
Blog | De waarde van internationalisering voor het mbo
middelbaar beroepsonderwijs
23 mbo-instellingen zijn inmiddels in het bezit van een VET Mobility Charter. Het keurmerk voor mbo-instellingen voor kwalitatieve inbedding van internationalisering in het onderwijsbeleid. Gonnie van der Eerden, coördinator Mobiliteit mbo, ging met hen in gesprek en tekende haar bevindingen op in een blog.
Lees meer
 
Terugblik Vocational Skills Week 2018
middelbaar beroepsonderwijs
Met meer dan 1.800 evenementen en activiteiten in 45 landen werd het beroepsonderwijs voor het voetlicht gebracht. Dit gebeurde tijdens de derde editie van de European Vocational Skills Week (5-9 november 2018). Bekijk de hoogtepunten en resultaten van de verschillende activiteiten en de belangrijkste campagnestatistieken.
Lees meer
 
Inspiratieverhaal | Buitenlands werkbezoek voor nieuwe kennis en ideeën
middelbaar beroepsonderwijs
“Ook voor ons als professionals binnen de kinderopvang geldt dat we altijd van elkaar kunnen leren”, start Mbarka Abazar. Zij is leidinggevende bij Korein Kinderplein in Eindhoven. Samen met een collega bezocht ze diverse scholen en maatschappelijke organisaties in Göttingen in Duitsland. “Een ongelofelijk mooie en inspirerende ervaring”, zo stellen beiden.
Lees meer
 
  Subsidie voor Sector Skills Alliances 
 
middelbaar beroepsonderwijs
Verbeter de aansluiting tussen mbo en organisaties door een sector skills alliance aan te gaan. Voor zo’n samenwerking kun je subsidie aanvragen bij Erasmus+. Heb je de infoday gemist? Bekijk deze alsnog hier terug. Ook de presentaties en de FAQ zijn beschikbaar. De deadline is 28 februari 2019.
Lees meer >
 
 
Bekijk het complete nieuws van het mbo
 
   
Training | 'Ontwikkeling & Management van Joint Programmes'
hoger onderwijs
Deze training maakt je bewust van alle relevante aspecten waarmee je rekening moet houden bij het ontwikkelen en managen van internationale double degree en joint programmes op bachelor- en masterniveau. Je leert de juiste wegen te vinden om een overwegen advies te kunnen geven over internationale joint programme ontwikkeling. Praktische dilemma's, voorbeelden en benaderingen komen aan bod. Hoe ga je bijvoorbeeld om met verschillende collegegelden?
Lees meer
 
Inspiratieverhaal| Een kijkje over de Noorse grens
hoger onderwijs
"Scandinavië loopt flink voor op het gebied van onderwijs; voor mij dé reden om een kijkje te nemen bij onze collega's in het hoge noorden", zegt Monique Schoutsen van de Radboud Universiteit Nijmegen. In samenwerking met de Universiteit van Tromsø besloten ze om een project op te zetten. "Open data in teaching", met als doel het stimuleren van open science in het algemeen binnen de universiteit en open data in het bijzonder. Of dat gelukt is?
Lees meer
 
 
Bekijk het complete nieuws van het ho
 
   
PROVIDE | Platform voor cursussen en trainingen
volwasseneneducatie
Werk je met lerende volwassenen en wil je je professioneel verder ontwikkelen? Neem dan eens een kijkje op PROVIDE, het Europese knooppunt voor het vinden en plaatsen van trainingsaanbod vanuit de verschillende Europese landen. 
Lees meer
 
Inspiratieverhaal | Common European Numeracy Framework 
volwasseneneducatie
Hogeschool Utrecht ontwikkelt met Europese partners een gecijferdheidsraamwerk. Een complexe puzzel waar ze bij de selectie niet over een nacht ijs zijn gegaan. Kees Hoogland vertelt over hun vliegende start en wat voor hen de strategische componenten zijn van deze exercitie.
Lees meer
 
EPALE | Een taalvrijwilliger voor iedere nieuwkomer
volwasseneneducatie
In 2020 verandert de Inburgeringswet waardoor gemeentes de regie terugkrijgen. Minister Koolmees presenteerde in zijn brief drie leerroutes die nieuwkomers kunnen volgen. Taalvrijwilligers kunnen in al deze leerroutes een belangrijke rol spelen. 
Lees meer
 
 
Bekijk het complete nieuws van de ve
 
   
Inspiratieverhaal | Jongerenparticipatie in Groningen
jeugd
Wat doe je als verenigingen in je dorp sluiten, de bevolking vergrijst en jongeren vertrekken? Dan organiseer je jongerenuitwisselingen en breng je ze in contact met beleidsmakers! "Omdat ze de projecten van Erasmus+ leuk vinden zie ik dat jongeren nu langer in onze gemeente blijven."
Lees meer
 
Let's be social!
jeugd
Talrijke organisaties zetten dankzij de Europese subsidieprogramma's fantastische projecten neer. We nodigen jullie uit om deze massaal te delen op sociale media en ons daarbij te taggen. Zo krijgt je project nog meer zichtbaarheid! Wij leggen graag uit hoe je dit doet.
Lees meer
 
  Spreekuur | Krijg antwoord op al je vragen!
 
jeugd
Wist je dat je bij ons op kantoor terechtkunt met al jouw vragen rondom toegekende projecten, subsidieaanvragen, feedback en alles wat verder te maken heeft met jouw project? Op de website vind je de data van al onze "Spreekuren" én kun je je gelijk aanmelden!
Lees meer >
 
 
Bekijk het complete nieuws van jeugd
 
   
 
Agenda
05
feb
Sport Info Day
alle sectoren
Ben jij van plan om 2019 een subsidieaanvraag te doen en werk je in de sportsector? Op de informatiedag in Brussel kom je erachter wat jouw mogelijkheden zijn. Lees meer >
   
7
feb
Hoe doe ik een succesvolle aanvraag voor een School Exchange Partnership (KA229)?
primair en voortgezet onderwijs
In dit online seminar nemen we stap voor stap het aanvraagformulier door en voorzien je van handige tips, adviezen en suggesties die je helpen bij het schrijven van je subsidieaanvraag voor een School Exchange Partnership. Lees meer >
   
12
feb
Adviesgesprekken KA2 Strategische partnerschappen Call 2019
middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie
Heb je een projectidee voor KA2 Strategische partnerschap Call 2019 en wil je dit met het NA bespreken op basis van het projectopzetformulier? Meld je dan aan voor een gesprek op 12 februari 2019 tussen 13.00-16.00 uur. Schrijf je in >
   
12
mrt
SAVE THE DATE | Webinar KA2 Strategische partnerschappen Call 2019
middelbaar beroepsonderwijs, volwasseneneducatie
Wil je weten welke aandachtspunten het NA wil delen over het aanvraagformulier? Noteer deze datum dan alvast in je agenda. Binnenkort verschijnt er meer informatie op de website.  (Heb je specifieke vragen tav je projectvoorstel? Neem dan contact op met het agentschap via NA Erasmus+ mbo-ve).
   
02
mei
Mindset of Youth Workers
jeugd
In deze training ontdek je welke stijl van leren jij gebruikt, wat je nodig hebt om het leerproces van jongeren tijdens een internationaal project te begeleiden en wat je kunt leren van eerdere succesvolle ervaringen. Aanmelden kan tot 5 maart. Lees meer >
   
10
mei
Storytelling & Storyweaving
jeugd
Een 2-delige training voor Nederlandse en Vlaamse jongeren die een buitenlandervaring hebben opgedaan. Wil jij leren hoe je (ervarings)verhalen sprokkelt en je eigen en andermans verhalen op een leuke manier deelt? Meld je voor 1 maart aan. Lees meer >
   
4
jun
Appetiser
jeugd
Plannen om een internationaal project op te zetten? Tijdens deze introductietraining over internationaal werken met jongeren maak je kennis met niet-formeel leren en het werken in een internationale context. Meld je aan voor 24 maart. Lees meer >
   
 
Kies de sector voor de complete agenda: po-vo | mbo | ho | ve | jeugd
 
   
Nuffic
Primair en
voortgezet onderwijs
Hoger onderwijs
po-vo-ho@erasmusplus.nl
070 4260 260
 
CINOP
Middelbaar
beroepsonderwijs
Volwasseneneducatie
mbo-ve@erasmusplus.nl
073 6800 762
 
Nederlands Jeugdinstituut
Buitenschoolse
jongerenprojecten Jeugd
en jongerenwerk
erasmusplus@nji.nl
030 2306 344