Erasmus+ Nieuwsbrief - meer perspectief
- Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken -
Erasmus+
Nieuwsbrief Erasmus+ voor Onderwijs, Training en Jeugd
# 3 | maart 2018
Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Met deze maandelijkse nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van nationale en Europese ontwikkelingen, subsidies, trainingen en andere mogelijkheden in Europa.
 
 
meerdere sectoren
 
primair en voortgezet onderwijs
 
middelbaar beroepsonderwijs
hoger onderwijs
 
volwasseneneducatie
 
jeugd
 
 
 
 
  Nieuws voor meerdere sectoren
Europees jaar Cultureel Erfgoed 2018
 
'Learning in museums' | 4-weekse online cursus met experts 
    Staat ook op jouw instelling het Europees Jaar van het Cultureel  Erfgoed centraal? Tijdens de cursus krijg je de gelegenheid om ideeën en plannen te bespreken en te ontwikkelen met deelnemers in heel Europa. De cursus is 19 maart jl. van start gegaan.
 
Erasmus+ Online Linguistic Support (OLS) - trainingen
middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
Vanuit OLS is het wekelijks mogelijk om zogenaamde MOOCs te volgen, Massive Open Online Courses. Hierin gaat een native speaker dieper in op een bepaald thema.
 
Ontvangen aanvragen strategische partnerschappen KA2
alle onderwijssectoren
Vorige week was de deadline voor het indienen van aanvragen in het kader van Key Action 2, de strategische partnerschappen. Alle aanvragen worden eerst op ontvankelijkheid en volledigheid gecontroleerd. Vervolgens worden de ontvankelijke aanvragen beoordeeld door externe experts.
 
Een nieuw recordjaar in 2016
alle sectoren
De cijfers van 2016 zijn bekend. Ook dit was weer een recordjaar. Niet alleen in toegekend budget, maar ook in het aantal deelnemers die de kans hebben gekregen een buitenlandervaring op te doen. Alle cijfers vind je hier terug.
 
Erasmus+ Virtual Exchange
Erasmus+ Virtual Exchange is onderdeel van Erasmus+ en biedt een toegankelijke, baanbrekende manier voor jongeren om deel te nemen aan intercultureel leren. Het staat open voor jongeren van 18-30 jaar die in Europa en het zuidelijke Middellandse Zeegebied verblijven.
 
Totale budget Call 2018 voor po/vo, mbo, ho en de volwasseneneducatie
alle onderwijssectoren
De Europese Commissie heeft voor de Call 2018 voor Nederland een budget van € 57.251.489 beschikbaar gesteld. Het NA Onderwijs & Training heeft de verdeling van dit budget aangepast ten opzichte van eerdere berichten.
 
Evenementen
 
TCA Impact on individuals in VET and HE | 30-31 mei 2018 (Litouwen)
middelbaar beroepsonderwijs, hoger onderwijs
Een Europees seminar over de impact van mobiliteit op studenten, aan de hand van onderzoeksresultaten uit diverse landen en ervaringen van deelnemers. Aanmelding is nog mogelijk. Per onderwijssector is één plaats beschikbaar.
 
Cross-sectorial TCA Professionalisation - The Impact of Staff Mobility | 13-15 juni 2018 (NL)
alle onderwijssectoren
Ben je coördinator, schoolleider, HR-manager, bestuurder of beleidsmedewerker in en wil je met collega’s uit zo’n vijftien Europese landen van gedachten wisselen en workshops volgen over dit thema? Meld je dan tijdig aan!
 
 
  Primair en voortgezet onderwijs
Algemeen
 

School Education Gateway nieuwsbrief
Ontvang jij de School Education nieuwsbrief al? Boordevol nuttige informatie voor basis- en middelbare scholen die interesse hebben in internationalisering.

 
Nieuws uit de projecten
 

Empowering students to European citizenship
Het project ‘Empowering Students to European Citizenship’ liep van 2015 tot 2017. Het Leidse Bonaventuracollege werkte binnen het project samen met het Baskische La Anunciata Ikastetxea en Liceo Classica ‘E. Piga’ uit Sardinië.

 
Meer berichten over Erasmus+ primair en voortgezet onderwijs
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen en evenementen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Middelbaar beroepsonderwijs
Algemeen
 
Deadline aanvragen VET Mobility Charter 2018 | 17 mei 2018
Voor ervaren aanvragers van mobiliteit in het mbo (KA1) is er de mogelijkheid om een VET Mobility Charter aan te vragen.
 
Go international: a practical guide on strategic internationalisation in VET
Een must read: een gids met praktische tips en adviezen voor het strategisch plannen van internationale samenwerking voor mbo-instellingen. Ook handig als je een Charter wilt gaan aanvragen.
 
Verslag Financiële workshop 'Hoe verantwoord ik mijn KA2 project?' | 15 maart 2018
De deelnemers zijn geïnformeerd over de regelgeving met betrekking tot de administratie en financiële verantwoording van hun lopend KA2 project(en). Bekijk de presentaties op de website.
 
Evenementen
 
Voorlichtingsbijeenkomst VET Mobility Charter | 28 maart 2018
De bijeenkomst is bedoeld voor wie nu of in de toekomst een Charteraanvraag wil indienen! Organisaties die aangetoond hebben dat zij kwaliteit leveren bij het organiseren van mobiliteit voor studenten en professionals in het mbo, moeten met deze Charter aangemoedigd worden hun internationale strategieën verder uit te bouwen.
 
Save the date | Masterclass Werken aan Impact KA1 | 7 juni 2018
Tijdens deze bijeenkomst staat leren van evalueren in internationlisering centraal. De bijeenkomst is voor coördinatoren internationalisering en kwaliteitsmanagers van lopende KA1-projecten Mobiliteit (2016-2017).
 
Meer berichten over Erasmus+ middelbaar beroepsonderwijs
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen en evenementen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Hoger onderwijs
Algemeen
 
Aanvragen Centrale Acties
 De deadline voor het indienen van Centrale Acties is verstreken. De Europese Commissie is momenteel bezig met de eligibility check.
 
Evenementen
 
Thematische netwerkbijeenkomst hoger onderwijs | Rotterdam | dinsdag 17 april 2018
De dag is bedoeld om coördinatoren van KA103 en KA107 projecten de gelegenheid te geven ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en te netwerken. Onderwerpen zijn o.a. social inclusion, stimuleren van stafmobiliteit, omgaan met participants reports en Erasmus+ digital tools.
 
SAVE THE DATE: Conferentie ECHE and the quality of mobility | Amersfoort | 29 mei 2018
In het kader van het project ‘Facilitating Bologna tools’ wordt er een (internationale) conferentie georganiseerd. Op deze dag staat het delen van ervaringen met de implementatie van de ECHE centraal.
 
Jean Monnet Conference | Moskou | 19-20 april 2018
Deze conferentie is bedoeld voor Jean Monnet professors. Neem bij interesse contact op met het Nationaal Agentschap via info@erasmusplus.nl.
ddkjkflds 
Meer berichten over Erasmus+ hoger onderwijs
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen en evenementen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Volwasseneneducatie
Algemeen
 
Verslag Financiële workshop 'Hoe verantwoord ik mijn KA2 project?' | 15 maart 2018
De deelnemers zijn geïnformeerd over de regelgeving met betrekking tot de administratie en financiële verantwoording van hun lopend KA2 project(en). Bekijk de presentaties op de website.
 
In acht stappen valideren
Eline Dragt, projectleider van Het begint met Taal, nam deel aan de TCA Validation of non-formal and informal learning in Finland. Zij maakte er kennis met het achtstappenmodel voor validering in non-formeel onderwijs, waarmee de kwaliteit van onderwijs wordt bewaakt en aangetoond. 
 
EPALE FOCUS: gelijke kansen en inclusie in de volwasseneneducatie
Hoeveel mensen er deelnemen aan de volwasseneneducatie verschilt van land tot land in Europa, maar allen hebben ze te maken met dezelfde uitdaging, namelijk hoe je de volwasseneneducatie toegankelijk maakt voor kwetsbare en kansarme groepen.
 
Team volwassenen ROC de Leijgraaf op bezoek in Rotenburg
Drie docenten NT2/inburgering en een coördinator van het Team Volwassenen zijn op werkbezoek in Rotenburg (Duitsland) geweest. Zij maakten kennis met de procedures en de lessen voor vluchtelingen/anderstaligen in Duitsland.
 
Meer berichten over Erasmus+ volwasseneneducatie
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen en evenementen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Jeugd
Algemeen
 
Updates rondom aanvraagronde 2
Volgende maand is alweer de deadline voor ronde 2 van dit jaar, op donderdag 26 april. In dit bericht vind je recente informatie over de (online) aanvraagformulieren en de mogelijkheid op feedback.
 
Verplichte koppeling van EVS-vrijwilligers in European Solidarity Corps Portal
EVS-organisaties opgelet: vanaf 2018 ben je verplicht (!) om je vrijwilligers in te schrijven in de European Solidarity Corps Portal, anders loop je mogelijk geld mis. Wij leggen uit hoe je dit doet.
 
Trainingen Erasmus+ Jeugd in Nederland
Wist je dat er ook in Nederland regelmatig trainingen zijn? Met hetzelfde internationale karakter en dezelfde kwaliteit, lekker dicht bij huis! Een overzicht van aankomende trainingen vind je hier.
 
Integration of Young Refugees, van dag tot dag
Een van dag tot dag-verslag van het studiebezoek Integration of Young Refugees, voor iedereen die werkt met vluchtelingenjongeren: een geslaagde week!
 
Evenementen
 
Mindset of Youth Workers in supporting learning through youth mobilities | 13 t/m 19 mei
Een internationale training voor jongerenwerkers over mindset en ondersteuning van het leren. Lekker makkelijk in Nederland, bij De Glind! Let op: de deadline voor aanmelding is as vrijdag al, op 30 maart.
 
SOHO – training voor EVS-organisaties | 13 t/m 17 juni
Wil jij de kwaliteit van EVS-projecten binnen jouw organisatie verbeteren? Dan is de SOHO, een training voor zend- én gastorganisaties, een aanrader. Meld je voor 6 mei aan via de website.
 
ATOQ | 17 t/m 22 september
Ook de ATOQ focust op kwaliteit, maar dan binnen uitwisselingsprojecten. Deze volgende editie vindt plaats in Hongarije en is geschikt voor jongerenwerkers en vrijwilligers. Aanmelden kan tot 15 juni.
 
PBA Make the Move V | 25 t/m 30 september
In Portugal vindt in de herfst dit netwerkseminar plaats om partnerschappen te bevorderen en goede jongerenuitwisselingen te ontwikkelen, met sterke focus op inclusie. Aanmelden kan nu!
 
GO Europe
 
Vrijwilligerswerk doen in Europa, maar hoe dan?!
Grytine ging in 2015 op EVS naar Roemenië en weet dus als geen ander hoe het is om een geschikt project te zoeken. Ze deelt haar ervaring én haar beste tips!
 
Ervaringsverhaal: Lorelai op muziekuitwisseling in Duitsland
Wat er leuker is dan met leeftijdsgenoten muziek maken en optreden? Met leeftijdsgenoten uit binnen- en buitenland muziek maken én in het buitenland optreden! Lorelai (toen 18) vertelt over de uitwisseling tussen haar poporganisatie en een poporganisatie in het Duitse Roßwein.
 
Travel Active High School webinar | 16 mei
Lijkt het jou leuk om tijdens je middelbare school – of in het jaar na je examen – een poosje in het buitenland naar school te gaan? Meld je dan aan voor dit (gratis) webinar, vanuit de hele wereld op jouw computerscherm te bekijken!
 
European Youth Portal
 
Cadeautje van de EU: gratis Interrail voor 18-jarigen
Word jij dit jaar 18? Dan ben je een enorme bofkont, want dan maak je kans op een van de 20 tot 30 duizend Interrail-passen die de EU uitdeelt en waarmee jij per trein Europa kunt ontdekken!
 
Wanneer je hele tijdlijn op reis is, maar jij thuis zit…
Je herkent het vast: terwijl al je (online) vrienden genieten van de zon en kokosnoten met rietjes zit jij met je neus in de boeken… #nostress, wij delen onze beste FOMO-tips met je!
 
Het meest aantrekkelijke Europese land voor studenten is…
Wat denk jij? Wij zijn best verrast over de uitslag!
 
Meer berichten over Erasmus+ Jeugd
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
   
NA Erasmus+ Onderwijs & Training
po-vo-ho: erasmusplus@erasmusplus.nl
mbo-ve: mbo-ve@erasmusplus.nl

NA Erasmus+ Jeugd
erasmusplus@nji.nl

www.erasmusplus.nl
 
Twitter   Facebook   youtube   Linkedin