Erasmus+ Nieuwsbrief - meer perspectief
- Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken -
Erasmus+
Nieuwsbrief Erasmus+ voor Onderwijs, Training en Jeugd
# 1 | jan-feb 2018
Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Met deze maandelijkse nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van nationale en Europese ontwikkelingen, subsidies, trainingen en andere mogelijkheden in Europa.
 
 
meerdere sectoren
 
primair en voortgezet onderwijs
 
middelbaar beroepsonderwijs
hoger onderwijs
 
volwasseneneducatie
 
jeugd
 
 
 
 
  Nieuws voor meerdere sectoren
Algemeen
 
Deadline voor indienen mobiliteitsaanvragen
alle sectoren
Komende donderdag 1 februari 2018 is de deadline voor aanvragen voor onderwijs KA1 en 15 februari a.s. voor jeugd. Dien je aanvraag tijdig in, voor 12.00 uur CET. 
 
Europees jaar van het cultureel erfgoed 2018
alle sectoren
Het doel van het Europees Jaar van het cultureel erfgoed is mensen bewuster te maken van het sociale en economische belang van cultureel erfgoed. In alle Europese landen vinden activiteiten plaats. Het Friese Leeuwarden is de culturele hoofdstad van Europa.
 
Aanvraagformulieren Call 2018 KA2 Strategische partnerschappen
alle onderwijssectoren
De (online) aanvraagformulieren zijn nog niet beschikbaar. Er zijn voorbeeldformulieren ontwikkeld ter  voorbereiding van de aanvraag. LET OP! Deze formulieren zijn slechts een voorbeeld van hoe de officiële aanvraag eruit komt te zien. Houd de website in de gaten.
 
Openbare raadpleging EU-financiering
alle sectoren
In 2018 wil de Europese Commissie belangrijke voorstellen doen om de Europese begroting op lange termijn – na 2020 - vorm te geven. Doe mee, ook jouw mening telt! 
 
Brexit-update
alle sectoren
Het laatste nieuws vind je op de website van onze Engelse collega's. De laatste update is geplaatst op 21 december 2018. In principe blijft het Verenigd Koninkrijk deelnemen tot het einde van het huidige programma in 2020.
 
KA2 coördinatoren gezocht voor TCA impact en disseminiatie in Bordeaux van 21-23 maart 2018
alle onderwijssectoren
Ben je als KA2 coördinator bezig met de vraag hoe je meer uit je project kunt halen? Wil je de impact van je project vergroten en wil je daarin extra stappen zetten? Geef je dan op voor dit trainingsseminar.
 
 
  Primair en voortgezet onderwijs
Algemeen
 
School Exchange Partnerships (KA229) en Strategische partnerschappen po/vo (KA201)
Het lijkt nog ver weg, maar de deadline voor de KA2 projecten komt snel in zicht: woensdag 21 maart 2018 om 12:00 uur ’s middags (Nederlandse tijd) voor projecten die starten tussen 1 september en 31 december 2018.
 
Aanvraagassistent KA1 en KA2 projecten
Hulp nodig bij het aanvragen van een KA1 of KA2 project? Maak dan gebruik van de gratis online aanvraagassistent.
 
De MOOC 'Erasmus+ funding for schools'
De MOOC is interessant voor scholen,organisaties, leraren en schoolleiders die geïnteresseerd zijn in het aanvragen van financiering binnen Erasmus+.
 
Evenementen
 
Conferentie English for all: voorbereid de wereld in | Nieuwegein | 23 maart 2018
Dé conferentie over internationalisering op de basisschool. Deze editie staat in het teken van Engels en wereldburgerschap voor alle leerlingen, van groep 1 t/m 8. Erasmus+ geeft ook een workshop op deze dag.
 
Save the date : Schrijfsessie School Exchange Partnerships (KA229) | woensdag 7 maart 2018
 Wil je een aanvraag indienen voor de nieuwe actielijn School Exchange Partnerships (KA229)? Schrijf je dan in voor een schrijfsessie in Utrecht. Houd de website in de gaten voor tijd en locatie.
 
Meer berichten over Erasmus+ primair en voortgezet onderwijs
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Middelbaar beroepsonderwijs
Algemeen
 
Verdeling middelen Call 2018 mbo
Een overzicht van gereserveerde beschikbare middelen voor reguliere aanvragers (KA102) en Charterhouders (KA116).
 
Deadline Sector Skills Alliances 28 februari 2018
Sector Skills Alliances voor sectorspecifieke vaardigheden zijn partnerschappen tussen mbo-onderwijsorganisaties en ondernemingen.
 
Sector Skills Alliances Partner Search tool
Ben je op zoek naar een projectpartner voor een SSA? Raadpleeg dan deze tool. De tool wordt regelmatig aangevuld met nieuwe registraties. De tool is te gebruiken tot 28 februari 2018.
 
Informatiemateriaal Erasmus+
Heb je binnenkort een Open Dag op je onderwijsinstelling en heb je promotiemateriaal Erasmus+ nodig? Vraag dit dan tijdig aan. 
 
Evenementen
 
Hoe vul ik een aanvraagformulier in & Tips voor de projectopzet KA2 | 1 maart 2018
Een bijeenkomst voor ondersteuning bij het invullen van het aanvraagformulier Strategische partnerschappen in het mbo.
 
Financiële workshop projectuitvoering KA2-projecten | 15 maart 2018
Projectcoördinatoren en financieel betrokken projectmedewerkers worden geïnformeerd over de regelgeving van de financiële projectverantwoording. Noteer deze datum alvast in je agenda.
 
Nieuws uit de projecten
 
360-Building Strategies for Communication in Contemporary Dance
Het project Communicating Dance, een partnerschapproject uit het LLP (Leonardo da Vinci) krijgt een vervolg. Dansateliers, die bij het genoemde project was betrokken, werkt nu samen met vijf Europese partners in het Strategisch partnerschap 360-BSCD aan een handboek voor professionals die werkzaam zijn in de danssector.
 
Coliblite: digitaal burgerschap gaat internationaal
Organisaties uit Utrecht, Londen, Modena en Bologna (IT) en Boekarest (RO) gaan zich inzetten om met zowel ouders als kinderen en jongeren met achterstand te werken aan hun digitaal burgerschap. Op 30 november 2017 vond bij Mira Media de kick-off plaats.
 
Promotie van Erasmus+ binnen je eigen instelling en daarbuiten
Informeer naast je studenten en medewerkers ook je stagebedrijven over de mogelijkheden Erasmus+. Laat je inspireren door de nieuwsbrief van HMC over hoe zij de internationaliseringsmogelijkheden voor het voetlicht brengen.
 
Meer berichten over Erasmus+ middelbaar beroepsonderwijs
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Hoger onderwijs
Algemeen
 
European Approach implementation survey (ImpEA project) 
De survey gaat over de stand van zaken met betrekking tot de implementatie van de European Approach for quality assurance of joint programmes. De survey is onderdeel van het EmPEA project, een Strategische Partnerschap geselecteerd in 2017.
 
Evenementen
 
International Fair | Pallati i Rinisë, Prishtina - Kosovo | 19-20 April 2018
Overweeg je om in de toekomst een aanvraag KA107 in te dienen in deze (welke?) regio. Dan is deze fair bij uitstek geschikt om je instelling te promoten en kennis te maken met instellingen uit dit specifieke gebied.
 
TCA Recognition Higher Education 
Eind november 2017 vond in Leipzig de conferentie TCA Recognition in Higher Education Credit Mobility plaats. De documenten van deze bijeenkomst zijn online en vind je op de website.
 
Meer berichten over Erasmus+ hoger onderwijs
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Volwasseneneducatie
Subtitel
 
Wat biedt Erasmus+ ve voor de erfgoedsector?
Cultureel erfgoed heeft een belangrijke sociale en educatieve waarde: daarom krijgt het prioriteit in de Erasmus+ oproep 2018. Een overzicht van de mogelijkheden die Erasmus+ biedt voor de ‘volwasseneneducatie’.
 
Gezocht: foto's van lerende volwassenen
We zijn op zoek naar mooie en leuke foto's van lerende volwassenen; bijvoorbeeld van taalklassen, computerende senioren, theaterspelende veertigers en/of bijlerende werknemers. De foto's worden ingezet ter promotie van volwasseneneducatie in het kader van EPALE en Erasmus+.
 
Evenementen
 
Hoe vul ik een aanvraagformulier in & Tips voor de projectopzet KA2 | 1 maart 2018
Een bijeenkomst voor ondersteuning bij het invullen van het aanvraagformulier Strategische partnerschappen in de ve.
 
Financiële workshop projectuitvoering KA2-projecten | 15 maart 2018
Projectcoördinatoren en financieel betrokken projectmedewerkers worden geïnformeerd over de regelgeving van de financiële projectverantwoording. Noteer deze datum alvast in je agenda.
 
Meer berichten over Erasmus+ volwasseneneducatie
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Jeugd
Algemeen
 
Formulieren aanvragen ronde 1 2018
De eerste deadline van het jaar komt eraan (15 februari, 12:00). Een overzicht van alle formulieren vind je op onze website, dus ga er snel mee aan de slag. LET OP: alle formulieren (behalve KA1 - EVS) zijn deze ronde online formulieren, dus oude formulieren zijn niet meer te gebruiken. Veel succes!
 
Update: het Verenigd Koninkrijk en Erasmus+
Het Verenigd Koninkrijk zal in elk geval tot en met 2020 blijven deelnemen aan Europese programma’s als Erasmus+, ook na Brexit. Verdere details vind je op onze website.
 
Jongerenwerk reduceert zorgkosten
Onderzoek laat zien dat het preventief inzetten van jongerenwerk in gemeenten tot wel 45 miljoen kan besparen op zorgkosten. Hoe en wat? In het nieuwsbericht staat een link naar het hele onderzoek.
 
Evenementen
 
Jongerenwerk & de integratie van jonge vluchtelingen en asielzoekers in Nederland | 30 januari
Vanmiddag vindt in Amsterdam een interessante bijeenkomst plaats waarin de opbrengst van het peer learning-seminar “Becoming a part of Europe” wordt gedeeld. Opgeven kan helaas niet meer, maar hou onze website in de gaten voor verder updates.
 
Spreekuur | 31 januari
In het spreekuur kun je terecht met al je vragen over een subsidieaanvraag bij Erasmus+ Jeugd. Heb je hulp nodig of heb je een specifieke vraag? Alles mag, maar meld je wel even aan via onze website.
 
TYE – Tools for Youth Exchanges | 9 t/m 15 april
Heb je een aanvraag ingediend voor een jongerenuitwisseling of start er binnenkort één en wil je leren hoe hij nóg geslaagder kan worden? Meld je dan voor 25 februari aan voor deze training.
 
ATOQ – Advanced Training on Quality | 16 t/m 21 april
Een zeer interessante internationale training voor wie de kwaliteit van een volgend uitwisselingsproject wil verhogen. Aanmelden kan nu, tot 4 maart!
 
Trainer Skills Workshop (TSW) | 22 t/m 25 mei
Ben jij een ervaren trainer met interesse in coaching/mentoring en de wens om zelf activiteiten te organiseren? Ga dan snel naar onze website en zorg ervoor dat je deze training niet mist.
 
GO Europe
 
Dé nieuwsbrief die jou naar het buitenland helpt
GO Europe heeft nu haar eigen nieuwsbrief die eens per kwartaal de beste tips, leukste ervaringsverhalen en nieuwtjes deelt voor jongeren die naar het buitenland willen. Meld je snel aan!
 
Infomiddag Europees Vrijwilligerswerk | 24 maart
Voor iedereen die geïnteresseerd is om vrijwilligerswerk te doen met Europese subsidie (EVS, Solidarity Corps). Je krijgt niet alleen informatie over de mogelijkheden, maar kunt oud-vrijwilligers ook het hemd van hun lijf vragen over hun ervaring. Een goede eerst stap naar het buitenland!
 
Jelmer (25) studeert in Denemarken: “Hier ben je echt een persoon, geen nummertje”
Je kunt natuurlijk een deel van je studie in het buitenland doen, maar je kunt ook een complete opleiding in een ander land volgen! Dat doet Jelmer en hij is razend enthousiast.
 
European Youth Portal
 
Dé culturele plekken voor je bucketlist in 2018
Nieuw jaar, tijd om nieuwe steden te ontdekken! Er zijn er twee die meteen op je lijstje moeten, omdat ze culturele hoofdstad van Europa zijn. Check snel welke steden dit dit jaar zijn.
 
Samenwonen met andere (internationale) vrijwilligers doe je zo!
Ga je aan de slag als vrijwilliger in het buitenland, dan is de kans groot dat je samen gaat wonen met andere vrijwilligers. Samen werken, wonen én het samen leuk hebben kan best een uitdaging zijn, maar met de tips van oud-vrijwilligster Halima komt het helemaal goed.
 
De mooiste filmhuizen van Europa
Echte filmfanaten willen natuurlijk ook ver van huis de nieuwste pareltjes op groot scherm zien en dat komt goed uit: deze filmhuizen zijn namelijk zo prachtig dat je er stiekem voor naar het buitenland wil.
 
Meer berichten over Erasmus+ Jeugd
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
   
NA Erasmus+ Onderwijs & Training
po-vo-ho: erasmusplus@erasmusplus.nl
mbo-ve: mbo-ve@erasmusplus.nl

NA Erasmus+ Jeugd
erasmusplus@nji.nl

www.erasmusplus.nl
 
Twitter   Facebook   youtube   Linkedin