Erasmus+ Nieuwsbrief - meer perspectief
- Is dit bericht niet goed te lezen? Klik hier om dit bericht direct in uw browser te bekijken -
Erasmus+
Nieuwsbrief Erasmus+ voor Onderwijs, Training en Jeugd
# 9 | november 2017
Erasmus+ is het Europese subsidieprogramma voor onderwijs, jeugd en sport. Met deze maandelijkse nieuwsbrief word je op de hoogte gehouden van nationale en Europese ontwikkelingen, subsidies, trainingen en andere mogelijkheden in Europa.
 
 
meerdere sectoren
 
primair en voortgezet onderwijs
 
middelbaar beroepsonderwijs
hoger onderwijs
 
volwasseneneducatie
 
jeugd
 
 
 
 
  Nieuws voor meerdere sectoren
Festival Erasmus+ 30 jaar | Amersfoort, 7 december 2017
alle onderwijssectoren
    Jij komt toch ook!
Het Nationaal Agentschap Erasmus+ Onderwijs & Training organiseert op donderdag 7 december een festival om het 30-jarige jubileum van het programma Erasmus+ te vieren. Op deze dag staan we stil bij deze bijzondere mijlpaal en de impact, de toegevoegde waarde en de kansen die internationalisering binnen Erasmus+ bieden. Met meer dan 55 sessies voor iedereen wat wils. Je bent van harte welkom om samen met ons dit feest te vieren! Deelname is gratis.
 
Inspiratieverhalen Erasmus+
alle sectoren
In het kader van 30 jaar Erasmus+ is dit jaar maandelijks een project voor het voetlicht gebracht om elkaar te inspireren. De verhalen zijn gebundeld in een brochure die tijdens het Festival Erasmus+ op 7 december a.s. wordt uitgereikt.
 
Save the date! Adviesgesprekken Strategische partnerschappen
alle onderwijssectoren
Bent je van plan om internationaal samen te werken aan onderwijsinnovatie en/of het uitwisselen van goede voorbeelden? En wil je hierbij het Europese subsidieprogramma Erasmus+ inzetten? Wij adviseren je graag over hoe je jouw projectidee kunt uitwerken tot een kansrijke projectaanvraag.
 
 
  Primair en voortgezet onderwijs
Algemeen
 
Aanvraagformulier KA101 beschikbaar
Op de website staat het aanvraagformulier voor de aanvraag KA101 Call 2018. Sla het document op als pdf voordat je er in werkt.
 
Erasmus+ for Schools Brochure
Er is een handige brochure verschenen met daarin een overzicht van alle mogelijkheden die Erasmus+ scholen voor primair en voortgezet onderwijs biedt.
 
Waar is de vlag deze maand?
Samen met drie scholen uit Duitsland, Polen en Tsjechië werken vwo-bovenbouwleerlingen van Het Erasmus de komende twee jaar aan een zgn. Erasmus+ project over de textielindustrie in hun woonomgeving.
 
Evenementen
 
Webinar KA1 en KA2 po-vo Call 2018 | 13 december 2017
Ben je niet in gelegenheid geweest de informatiebijeenkomst bij te wonen? Schrijf je dan in voor het webinar!
 
Informatiebijeenkomst KA1 en KA2 po-vo Call 2018 | 17 januari 2018
Op woensdag 17 januari 2018 wordt in Utrecht een extra informatiemiddag georganiseerd voor aanvragers KA1 en KA2 in het primair en voortgezet onderwijs. Meld je nu alvast aan!
 
Meer berichten over Erasmus+ primair en voortgezet onderwijs
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Middelbaar beroepsonderwijs
Algemeen
 
Publicatie Call VET Mobility Charter gepubliceerd
Ervaren aanvragers van mobiliteit in het mbo (KA1) kunnen een VET Mobility Charter aanvragen. De VET Mobility Charter is het kwaliteitskeurmerk voor internationalisering binnen de mbo-instelling. De Charter is geen voorwaarde om KA1 aan te vragen in het mbo, dat kan ook altijd zonder Charter. 
 
Publicatie Call Sector Skills Alliances gepubliceerd
Mogelijkheid tot het indienen van projectvoorstellen gericht op samenwerking tussen onderwijsorganisaties en ondernemingen. Activiteiten moeten gericht zijn op betere aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Online informatiesessie is op 1 december a.s. om 14.00 uur.
 
Herinnering: Call for proposals KA3: Joint qualifications in Vocational Education and Training
Een oproep tot het indienen van projectvoorstellen voor het vergroten van de inzetbaarheid van jongeren. De deadline is 31 januari 2018.
 
Factsheet mbo met informatie voor je subsidieaanvraag
Beknopte informatie voor het aanvragen van een Mobiliteitsproject voor studenten en/of professionals (KA1) of een Strategisch partnerschap (KA2) in het middelbaar beroepsonderwijs.
 
Evenementen
 
Save the date: financiële workshop projectuitvoering KA2-projecten | 15 maart 2018
Projectcoördinatoren en financieel betrokken projectmedewerkers worden geïnformeerd over de regelgeving van de financiële projectverantwoording. Noteer deze datum alvast in je agenda.
 
Seminar Social entrepreneurship Youth and VET towards collaborative practice | 27-30 maart 2018 UK
Een sectoroverstijgend seminar waar bevordering van sociaal ondernemerschap van jongeren centraal staat. Deelname is mogelijk vanuit de jeugdsector en het mbo. 
 
Terugblik
 
Verslag uitreiking VET Mobility Charters 31 oktober 2017
Vijf mbo-instellingen ontvingen op woensdag 31 oktober een VET Mobility Charter: hét kwaliteitskeurmerk voor internationalisering in het mbo.
 
Presentaties voorlichtingsbijeenkomst mbo | 16 november 2017
Naast informatie over de mogelijkheden en regelgeving voor het aanvragen van subsidie werden de deelnemers geïnspireerd met verschillende sessies over impact en social inclusion. 
 
European Vocational Skills Week | 20-24 november 2017
Met meer dan 1.500 evenementen in 45 landen werd tijdens de EU Vocational Skills Week het belang van het mbo onderstreept. De activiteiten waren gericht op excellentie, kwaliteit en bewustwording van de mogelijkheden.
 
Nieuws uit de projecten
 
Da Vinci College wint Europese VET provider award
Wij feliciteren het Da Vinci College met het winnen van de award, de prijs voor de meest innovatieve instelling voor beroepsonderwijs in Europa. Een geweldige prestatie! De award is uitgereikt tijdens de VET SKills Week op 24 november jl. te Brussel.
 
App Rock Factory
De app is ontwikkeld door en voor studenten. In het spel, dat gratis is te downloaden, zet je je eigen virtuele rockband op. Je wordt gestimuleerd om te leren denken en handelen als ondernemer en wordt meegenomen in de regel- en wetgeving waar ondernemers mee te maken krijgen.
 
Project YEBISU ontwikkelt instrumenten voor verbetering ondernemersvaardigheden
De partners van bedrijven, mbo-instellingen en brancheorganisaties hebben een gemeenschappelijke aanpak ontwikkeld voor het bevorderen van ondernemerschap.
 
Meer berichten over Erasmus+ middelbaar beroepsonderwijs
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook evenementen en artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Hoger onderwijs
Algemeen
 
Video Learning Agreement Erasmus+ hoger onderwijs
Het Ierse Nationaal Agentschap heeft een filmpje laten maken waarin het invullen van de Learning Agreement wordt toegelicht.
 
Info session Knowledge Alliances - New call for proposals | 4 december 2017
De Europese Commissie organiseert een online informatie sessie over de Knowledge Alliances call 2018. Registratie is niet nodig; activeer de link op maandag 4 december vanaf 14.30 uur.
 
Deelname van “non-acedemic organisations" aan KA107
De voorwaarden voor deelname van “non-acedemic organisations” aan KA107 (voor studenten stage en voor staff training & teaching) zijn gepubliceerd. Lees de Note van de EC op onze website.
 
Meer berichten over Erasmus+ hoger onderwijs
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Volwasseneneducatie
Aanvraagformulier voor mobiliteit in de volwasseneneducatie beschikbaar
Het e-form waarmee je een aanvraag indient, vind je op de website bij de gerelateerde pagina's onder de rubriek Call 2018 KA1 ve subsidiedocumenten.
 
Factsheet ve met informatie voor je subsidieaanvraag
Beknopte informatie voor het aanvragen van een Mobiliteitsproject voor professionals (KA1) of een Strategisch partnerschap (KA2) in de volwasseneneducatie.
 
Nieuws uit de projecten
 
Eindconferentie Project GOAL
In het project GOAL is de bestaande dienstverlening voor loopbaanbegeleiding van volwassenen verder ontwikkeld en geëvalueerd. De bevindingen en resultaten van dit drie jaar durende project worden gedeeld tijdens de eindconferentie op 19 januari 2018. 
 
Evenementen
 
Save the date: financiële workshop projectuitvoering KA2-projecten | 15 maart 2018
Projectcoördinatoren en financieel betrokken projectmedewerkers worden geïnformeerd over de regelgeving van de financiële projectverantwoording. Noteer deze datum alvast in je agenda.
 
Terugblik
 
Presentatie voorlichtingsbijeenkomst ve | 16 november 2017
Tijdens deze bijeenkomst zijn de deelnemers geïnformeerd over de mogelijkheden om subsidie aan te vragen binnen het programma Erasmus+ in Call 2018.
 
Meer berichten over Erasmus+ volwasseneneducatie
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook evenementen en artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
 
  Jeugd
Algemeen
 
Enquête becoming a part of Europe
Ben jij jongerenwerker en wil je meedenken over de manier waarop jongerenwerk kan bijdragen aan de integratie van 'newly arrived migrants'? Geef dan nu je mening!
 
EVS in 2018
Het is je misschien al opgevallen: EVS staat in de programmagids van 2018 niet in de huidige vorm vermeld. Voor zover we dat nu al weten, leggen we je graag uit wat er gaat veranderen.
 
Erasmus+ Jeugd op de Voor de Jeugd Dag
Op 6 november jl. vond de Voor de Jeugd Dag plaats in Amsterdam. Erasmus+ Jeugd was hier ook aanwezig en ging in gesprek met jongeren, jongerenwerkers en beleidsmakers.
 
Nieuws uit de projecten
Meer lezen over specifieke projecten die hebben plaatsgevonden met subsidie van het programma Erasmus+? Kijk dan op de pagina Nieuws uit de projecten!
 
Evenementen
 
Spreekuur Erasmus+ Jeugd | 12 december
In dit spreekuur kun je al je vragen over toegekende projecten of over je subsidieaanvraag bij Erasmus+ Jeugd stellen. Meld je aan via deze link!
 
Adviesbijeenkomst Mobility Tool+ | 19 december
Bijeenkomst voor alle aanvragers in Erasmus+ Jeugd met een goedgekeurd project
 
Power to you(th) | 28 januari - 2 februari
Een training over empowerment van jongeren binnen jongerenwerk.
 
EYE Opener | 9 - 14 februari
In deze internationale training leer je alles wat je moet weten bij het organiseren van een jongerenuitwisseling binnen Erasmus+ Jeugd. We werken hierbij met teams van een volwassen teamleider en 1 of 2 jongeren in de leeftijd van 15 tot 18 jaar oud.
 
GO Europe
 
Ervaringsverhaal: werken op een boerderij in Denemarken
Afgelopen zomer kwam de droom van Esther (24) uit: ze draaide mee op een kleinschalige boerderij mét restaurant, waar grotendeels producten van eigen land werden gebruikt. Lees haar verhaal nu!
 
Wat is het beste Engelssprekende land ter wereld?
Zoals ieder jaar is er ook nu weer onderzoek gedaan naar het niet-Engelstalige land dat het beste Engels spreekt. Vorig jaar was Nederland nog nummer één, maar hebben we de titel kunnen behouden?
 
Studiebeurs West | 8 en 9 december
Voor iedereen die bijna klaar is met de middelbare school, maar nog niet weet wat hij of zij wil. Ook GO Europe-informatie is hier te vinden, bij de stand van WilWeg!
 
European Youth Portal
 
EuroPeers-bijeenkomst in Bulgarije
Oud-deelnemers aan Erasmus+ Jeugd die terug in hun thuisland aan leeftijdsgenoten vertellen over hun ervaring noemen we EuroPeers. Jaarlijks is er een internationale bijeenkomst en dit keer waren wij erbij!
 
5 apps die je buitenlandervaring nóg leuker maken
Hoewel het grootste deel van een mobiliteitsproject natuurlijk offline plaatsvindt, kan een mobieltje het allemaal wel makkelijker én leuker maken. Wij zetten enkele van deze apps op een rijtje.
 
Meer berichten over Erasmus+ jeugd
In de rubriek 'Nieuws voor meerdere sectoren' vind je ook artikelen die betrekking hebben op jouw sector.
 
   
NA Erasmus+ Onderwijs & Training
po-vo-ho: erasmusplus@erasmusplus.nl
mbo-ve: mbo-ve@erasmusplus.nl

NA Erasmus+ Jeugd
erasmusplus@nji.nl

www.erasmusplus.nl
 
Twitter   Facebook   youtube   Linkedin